Kim Jong-un contra Hollywood: una discòrdia de pel·lícula

18.12.2014

Aquesta setmana Sony Pictures havia d’estrenar una pel·lícula, The Interview, protagontzada per James Franco i Seth Rogen, que narra en clau de comèdia un complot per assassinar el president de Corea del Nord, Kim Jong-un. Ens anuncis promocionals han indignat als coreans. I un grup de hackers, presumiblement coordinats amb el govern coreà, ha portat a terme un atac sense precedents.

Seth Rogen i James Franco, els protagonistes de The Interview

Seth Rogen i James Franco, els protagonistes de The Interview

L’atac als sistemes informàtics de Sony ha estat tan extensiu i devastador, que els empleats s’han hagut de quedar a casa i treballar des dels seus correus electrònics personals, i en alguns casos recórrer a paper i llapis per fer la seva feina.

Sigui com sigui, no és que els sistemes informàtics de Sony Pictures fossin posats a prova pels hackers sinó que han estat esborrats del mapa. A hores d’ara és impossible saber, per exemple, si Sony podrà pagar els seus treballadors a final de mes, perquè el programa de nòmines ha estat literalment liquidat. Un treballador de Sony ha revelat a Wrap que els hackers han deixat inutilitzats tots els ordinadors de l’empresa i han robat, destruït o encriptat els arxius que contenien. Els analistes diuen que els sistemes de seguretat de Sony no eren pas dolents, sinó els habituals en una empresa d’aquestes dimensions. És cert que Google o Apple disposen d’una protecció molt més sofisticada, però la gran majoria de companyies s’exposen ara a una nova vulnerabilitat.

El grup de hackers que s’ha infiltrat dins els sistemes informàtics de Sony Pictures sembla que mostra certa clemència. Diumenge passat els hackers Guardians of Peace, altrament anomenats GOP (irònicament les mateixes inicials del partit republicà, Grand Old Party) van enviar als mitjans una base de dades amb aquesta advertència adreçada al personal de Sony: “Tenim previst de filtrar i difondre correus electònics i documents privats dels empleats de Sony Pictures. Si no voleu que les vostres dades personals siguin difoses, feu-nos arribar el vostre nom i el vostre càrrec i esborrarem les vostres dades”.

És un procediment ben poc habitual, que un hacker ofereixi als treballadors d’una empresa a títol individual la possibilitat de protegir les seves dades. Hi ha qui insinua que és una altra estratègia per crear un suspens addicional i generar una sensació afegida que tots som a la seva mercè.

Diumenge passat advocats de Sony Pictures van enviar cartes de súplica a mitjans com New York TimesHollywood Reporter o Recode perquè no revelessin les dades enviades pels hackers. Però en certa manera ja han fet tard. Alguns correus comprometedors ja s’han filtrat, juntament amb els sous de molts directius. Ha causat consternació constatar que entre els empleats més remunerats hi havia una diferència d’un milió de dòlars de sou entre un home i una dona amb el mateix rang dins l’empresa.

De tota manera, segons informa Mashable, l’amenaça dels hackers és implacable: “Si Sony Pictures no suspèn l’estrena de la pel·lícula The Interview, ho pagarà molt car i no pararem fins a arruïnar l’empresa”. L’amenaça incloïa una coda ominosa: “The world will be full of fear. Remember the 11th of September 2001.”

Davant d’aquesta amenaça, en la qual s’insinuava la possibilitat de dur a terme atacs a les sales on s’havia de veure The Interview, les grans distribuïdores han renunciat a exhibir la pel·lícula i aquesta setmana Sony ha decidit suspendre l’estrena. Es tracta d’un cas sense precedents. No es tracta únicament d’un atac als sistemes informàtics d’una empresa privada. L’afer va molt més enllà. Els mitjans americans parlen de ciberterrorisme, d’un afer d’estat en el qual hauria d’intervenir el president. I encara més: la retirada del film per part de la productora cinematogràfica s’ha viscut als Estats Units com un sacrifici a la llibertat d’expressió.

El pitjor del cas és que alguns directius de Sony que han vist la pel·lícula han declarat que no l’hi troben la gràcia, i que és desesperadament insulsa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. A l’entradeta dius: “Ens anuncis promocionals han indignat als coreans. I un grup de hackers, presumiblement coordinats amb el govern coreà…”; caldria precisar “han indignat els nord-coreans”, “el govern nord-coreà”. El règim de Corea del Nord és un dels més sinistres i paranoics de la història (no per això de Sony, que l’únic que demostra és que tecnològicament estan prou ben entrenats, a menys que tot sigui un muntatge d’algun estudi de la competència per enfonsar la Sony). Caldria fer una coalició a l’ONU per envair-lo i alliberar els ciutadans d’aquest règim demencial, que s’emmiralla en el 1984 d’Orwell.