The Indian Runners, amb més empenta que mai

Un projecte discogràfic sense ànim de lucre, que ha vingut a demostrar que el cooperativisme, el feminisme i la defensa de la llengua tenen cabuda al món de la música.

Carlota Rubio

Carlota Rubio

Periodista cultural

En un moment on poca gent gasta el seu sou en discs, costa de confiar en l’èxit de qualsevol discogràfica que no porti anys treballant-se el seu espai al mercat. Però The Indian Runners, un projecte sense ànim de lucre, ha vingut a demostrar que el cooperativisme, el feminisme i la defensa de la llengua tenen cabuda en el món de la música. Ells mateixos reivindiquen “Hi som, hi volem ser. Hi serem”; i no sembla que hagin de marxar enlloc.

The Indian Runners va néixer el 2012 de la mà de Ruben Wagensberg (ara diputat d’ERC) i Oleguer Congost. Quan, cinc anys més tard, els dos propietaris van abandonar la discogràfica, les bandes que en formaven part es van trobar davant la disjuntiva de renovar-se o morir. És llavors quan van decidir crear sota el mateix nom una associació assembleària i sense ànim de lucre. Tots els grups que en formen part mantenen la seva independència però treballen plegats en les tasques tècniques com les facturacions, la premsa o la gestió de concerts.

Aquest col·lectiu, que es defineix a si mateix com “discogràfica i associació cultural” es regeix per tres pilars principals a l’hora de triar els grups que edita. En primer lloc, la igualtat de gènere en l’escena: consideren una prioritat que els grups estiguin integrats per almenys una dona a la banda. En segon lloc, el català com a llengua vehicular i, finalment, la participació de la banda en les reunions mensuals de l’assemblea. Pel que fa a aquest últim requisit de participació, Gerard Segura, membre del grup vàlius i de la discogràfica, apunta que fa el procés de presa de decisions “més complicat però més heroic: és més difícil arribar a consensos però és molt enriquidor”.

The Indian Runners ha començat 2019 amb més empenta que mai. Des de l’inici d’any, els grups Tarta Relena i Gebre s’han estrenat amb la discogràfica amb els seus respectius debuts: Ora pro nobis i l’EP Marçà-Falset. Així mateix, vàlius ha estrenat el seu quart LP, Senyal, un treball entre el punk i el folk que, segons els integrants del grup, manté les premisses bàsiques de sempre: “minimalisme, brevetat, nervi i repetició”.

La darrera proposta de la firma és 2013-2015, el tercer disc de La Sentina, amb qui la discogràfica va disparar el tret de sortida el 2012. Albert Girons proposa aquesta vegada un disc on s’ajunten dos vessants: temes de l’extinta formació Albert amb l’Aigua al Coll, i cançons inèdites. Les improvisacions que busquen mantenir l’esperit del directe i el toc jazzístic dels instruments confereixen unitat a un disc innovador però alhora irremeiablement deutor de La Sentina anterior. El proper 25 d’abril, el grup presentarà el seu disc a l’Heliogàbal.

A Núvol us presentem en exclusiva el videoclip de ‘Trompetes de la mort’ de La Sentina, un dels temes de 2013-2015:

Més novetats de The Indian Runners

Per altra banda, el grup d’indie-pop femení Rombo ha trencat un silenci de quatre anys amb ‘Claror’, un avançament del que serà el seu segon àlbum, Clara Montse Núria. El segon treball serà un àlbum curt de vuit cançons produïdes per David Rodríguez (La Estrella de David, La Bien Querida, Beef…), amb qui el grup ja va treballar en el seu primer disc. Es tracta d’un treball que reflecteix els canvis que ha viscut la banda durant aquests quatre anys que han passat des del seu debut. El més important ha estat la sortida del grup de l’Anna Bosch, la bateria original de Rombo, motiu pel qual la percussió del disc està feta a base de ritmes midi d’ordinador dissenyats pel mateix David. En aquest nou llançament, les barcelonines mantenen el to despreocupat que ja havien mostrat abans: les lletres aborden circumstàncies quotidianes i petites tristeses des d’un punt de vista esperançador. El disc sortirà el 3 de maig i es presentarà el 10 de maig a l’Heliogàbal.

El Pèsol Feréstec també prepara nou àlbum, que es publicarà el 6 de maig. Per altra banda, Maria Cabrera, poeta guanyadora del premi Carles Riba 2016, i Irene Fontdevila, han encetat un nou projecte musical anomenat Vladivostok. El dia 20 de juny publicaran el seu primer disc, que presentaran el 4 de juliol al festival Poesia i +.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació