The Guardian escapça i tergiversa articles de Matthew Tree i Quim Monzó

26.11.2012

Aquesta setmana el diari The Guardian ha fet un seguiment exhaustiu de la campanya electoral catalana. Avui publica parcialment un article de Matthew Tree en què l’autor acaba dient el contrari del que pretenia. El mateix Matthew Tree ha denunciat a la seva pàgina de facebook la manipulació del diari The Guardian, que ha mutilat el seu article sense contemplacions. La peça de Tree acaba amb aquesta frase: “A country can exist happily without a state of its own”, és a dir, “un país pot existir perfectament sense tenir un estat propi”. The Guardian ha tingut la indelicadesa de fer servir aquesta frase també com a títol de l’article sense consultar-ho a l’autor.

Matthew Tree

A la seva pàgina de Facebook Matthew Tree ofereix als lectors la versió íntegra de l’article, que hauria acabat amb aquest darrer paràgraf: “A country, of course, can exist quite happily without a state of its own. This is not now the case of Catalonia, unhappy as it mainly is with the state it was obliged to join three centuries ago. Hence the current push for independence, after which – if the Catalans vote for political parties that favour it, as they seem due to do on November 25th – articles like this defensively informative one will become thoroughly redundant.”

Matthew Tree deia doncs al seu article justament el contrari. Que Catalunya es troba incòmoda en un estat al qual es va veure obligada a pertànyer fa tres segles i que si les votacions de demà decanten el nou parlament cap a la inependència es podria capgirar una situació fins a tal punt que partir d’ara serà superflu signar un article com el que signa el mateix Matthew Tree, un article que ell defineix com ‘defensively informative’, és a dir, com una infromació escrita a la defensiva.

Quim Monzó també ha denunciat que a l’article que li ha publicat The Guardian ha sofert un editing sagnant: “Amb el meu [article] han fet també el que han volgut. Paràgrafs alterats, cites modificades, títol canviat… Una vergonya”, declarava Qum Monzó en una conversa a Twitter amb Matthew Tree. I afegia: “Ara m’ha vingut al cap aquella vegada que, al TimeOut, no ens hi deixaven posar “a totes dues ribes de la Rive Gauche”.

 

 

El tractament que el diari The Guardian ha dispensat a la causa catalana ha estat força esbiaixat. Fins i tot diaris escocesos com Newsnetscotland se n’han adonat i ho ha denunciat. Des d’ahir ofereixen als seus lectors de participar en un joc per veure si saben distingir catalans d’espanyols. I a la portada del diari posen la cara de quatre personatges. Dos catalans il·lustres com Montserrat Caballé i Salvador Dalí es barregen amb dos espanyols com el futbolista Fernando Torres i l’actriu Penélope Cruz. No hi ha tria innocent i qui no es consola és perquè no vol, però no trobeu sospitós que en aquest cas  els espanyols siguin joves i guapos i els catalans jubilats o difunts?