Terrassa exposa els presos polítics

28.06.2018

A Jaén hi ha un pres polític condemnat a tres anys i mig de presó i una multa de 1.800 euros per una suposada agressió a un polític socialista durant una protesta del 2012. Es tracta d’un responsable oficial del Sindicat Andalús de Treballadors (SAT) i membre de Jaén en Común. La sentència es basa només en testimonis policials, i als vídeos presentats per la policia es veu aquesta persona parlant amb un megàfon, intentant dissoldre la concentració. Això no l’ha salvat de ser empresonat. Us sona la situació?

L’obra de Santiago Sierra a Terrassa | Foto: CCTerrassa

El Centre Cultural Terrassa acull la instal·lació Presos políticos en la España contemporánea, l’obra de Santiago Serra vetada a la fira ARCO de Madrid el passat mes de febrer. Comprada per Tatxo Bonet, soci fundador de Mediapro junt amb Jaume Roures i empresari català que col·lecciona obres censurades, aquest la va cedir primer al Museu de Lleida, després s’ha pogut veure a Barcelona i ara aterra a Terrassa, on hi estarà des del dijous 28 de juny fins el dijous 12 de juliol. No us perdeu la crònica de Mònica Boixader sobre la conflictiva arribada de l’obra a LLeida.

L’obra consta de 24 fotografies en blanc i negre on s’hi veuen rostres pixelats. Cada un fa referència a 74 presos de col·lectius i idees diverses: anarquistes, artistes, etarres, membres de partits polítics… En el número 56 i 57, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que porten 227 dies empresonats a Soto del Real. En cap cas es mostra el nom de la persona a qui fan referència les imatges, però la definició sota la fotografia explica de què se’ls acusa. Uns quants números anteriors, del 16 al 24, hi trobem el retrat d’Oriol Junqueras. El text relata que “La Audiencia Nacional condenó a prisión incondicional y sin fianza al exvicepresidente catalán junto a ocho exconsejeros de la Generalidad”.

Abans de decidir posar-los a la presó, Sànchez i Cuixart van ser investigats per les protestes davant del Departament d’Economia que es van dur a terme el 20 de setembre de 2017, contra les detencions que la Guàrdia Civil estava fent pels preparatius del referèndum de l’1 d’octubre. S’han fet públics vídeos en els quals es veu Sànchez i Cuixart dalt d’un cotxe de la policia desmobilitzant la concentració, però les proves no han estat suficients. Un cas que té similituds al del pres polític número 2 de la instal·lació en qüestió: l’home de Jaén que citàvem al principi d’aquest article que, tot i els vídeos presentats on es veu amb actitud no violenta, no va escapar-se dels barrots.