Terra-nova-cat, premi Lluís Carulla

La Fundació Carulla ha concedit el premi Lluís Carulla al projecte Terra-nova.cat, una visió de la Catalunya del segle XXI que té per objectiu renovar la mirada sobre el territori i el paisatge a partir del diàleg entre fotògrafs i pensadors.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

La Fundació Carulla ha concedit el premi Lluís Carulla al projecte Terra-nova.cat, una visió de la Catalunya del segle XXI que té per objectiu renovar la mirada sobre el territori i el paisatge a partir del diàleg entre fotògrafs i pensadors.

Foto de família del premi Carulla

Guillem Usandizaga, membre del jurat, ha explicat que la fundació s’ha proposat premiar projectes que ajudin a actualitzar la mirada que el país té de si mateix. També s’ha valorat l’aspecte innovador del projecte i l’impacte cultural i de difusió social.

Un projecte coral

Terra-nova.cat és una actualització de l’imaginari visual d’un país, d’una nova geografia, d’una nova literatura i d’una nova fotografia. “Terra-nova.cat vol posar l’accent en el potencial poètic de la fotografia”, diu Jordi Carulla, “i això el fa més contemporani respecte al seu precedent de Catalunya Visió. Veig aquests fotògrafs com caçadors que poden ajudar-nos a captar aquesta nova imatge de Catalunya”, diu Carulla, que ha estat membre del jurat.

Un equip de 33 persones tornarà a prendre el pols visual al país per oferir una nova imatge coral de Catalunya. El projecte es desplegarà tant a la xarxa com offline, en forma de llibre i exposicions i debats. Vicenç Altaió, un dels inspiradors de la plataforma Terra-nova.cat, parla amb optimisme del projecte, que es proposa revisar l’imaginari col·lectiu amb el diàleg amb les noves generacions. “La mirada que ha construït la Catalunya d’avui l’hem de revisar entre tots plegats”. A partir d’aquí, els comissaris del projecte Ignasi López, Vicenç Altaió, Sergi Opisso i Roman Yñán, ha articulat un equip de fotògrafs, artistes, editors i comunicadors per tal de construir aquesta nova visió de Catalunya. L’equip es dividirà entre deu equips, formats per dos fotògrafs i un escriptor, que destriaran la temàtica després d’un procés curatiorial i amb una metodologia oberta i participativa. Fer un nou patrimoni sobre la mirada i sobre les idees, que després s’hauran de debatre col·lectivament.

 Un nou patrimoni fotogràfic

“A les societats modernes desenvolupades, la cultura té un paper patrimonial i d’adaptació als nous reptes sense distinció”, diu Vicenç Altaió. “Terra-nova.cat es proposa de crear un patrimoni fotogràfic adaptat a la situació de la Catalunya de segle XXI i, sense separació, d’unir el patrimoni visual documental amb el conceptual”. Segons estableixen els mateixos promotors del projecte, “aquest projecte pot i ha de ser avaluat per l’estament científic i ha de ser dipositat a les institucions polítiques (de les culturals a les que s’ocupen del territori), però també ha de tenir una dimensió social: de difusió i de discussió”. És des d’aquest punt de vista d’impacte social, que es generarà una aplicació tecnològica (App) com a xarxa col·laborativa i el seu resultat serà exposat en format físic i discutides les idees estètiques i conceptuals que s’hi elaborin.

L’antecedent de Catalunya Visió

Terra-nova.cat és parteix d’una idea de revisió lliure del projecte Catalunya Visió (Edicions 62), que es va portar a terme entre el 1968 i el 1978. I tindria com a referents projectes corals com la Mission heliographique (1851), Farm Security Administration (1935-44) o Palabra e imagen (1961) o aka Kurdistan (1991-98).

Terra-nova.cat from terra-nova.cat on Vimeo.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació