‘Terminologia bàsica dels dispositius mòbils’, la nova aposta del TERMCAT

22.02.2014

Amb motiu del Mobile World Congress 2014 (MWC), el centre de Terminologia de Catalunya, ha publicat un diccionari per a dispositius mòbils, Terminologia bàsica dels dispositius mòbils, que conté almenys una cinquantena de termes relacionats amb la telefonia mòbil —telèfons intel·ligents— i les tauletes tàctils, tal com aclareix el TERMCAT a la Presentació del diccionari. Així mateix, ha elaborat per a l’ocasió un díptic, Gestos tàctils en dispositius mòbils, en què s’hi detallen algunes de les aportacions amb il·lustracions i explicacions i que es podran trobar a l’estand Catalonia de la Generalitat de Catalunya.

L’objectiu d’aquesta proposta neix de la voluntat de l’organisme de «promoure la transferència de coneixements i la difusió terminològica utilitzant tecnologies i potenciant la presència la presència del TERMCAT a la xarxa», tal com explica Marta Grané a l’article publicat al número 53 de la Revista de Llengua i ús, «La terminologia dels gestos tàctils».

El present diccionari inclou alguns termes ja consolidats, com, per exemple, aplicació mòbil/app/apli per mobile application, però també algunes noves propostes, com balisa per beacon. L’obra s’emmarca en un projecte col·laboratiu amb d’altres organismes de la Generalitat de Catalunya com el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, la Direcció General d’Atenció Ciutadania i Difusió del Departament de la Presidència i la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Empresa i Ocupació. A més, els usuaris també hi han pogut participar amb les seves aportacions i consideracions a través dels canals de diàleg obert del centre. Es tracta, doncs, d’una obra participativa, amb fitxes molt completes que inclouen notes explicatives i il·lustracions.

Com funciona?

El diccionari Dispositius mòbils té tres pestanyes: la primera és una petita presentació de l’obra, a la segona s’hi poden consultar els termes, i a la tercera descarregar-se el diccionari. Per cercar una paraula, es pot fer a través de la pestanya consulta de termes, que et permet accedir a una llista, o bé a través del quadre Text de consulta. Cada entrada està completada amb una breu definició del terme i la denominació corresponent en qualsevol dels idiomes que s’hi troben integrats (català, castellà, anglès i francès). Es tracta d’una obra que romandrà constantment oberta, tal com assegura l’entitat, pel caràcter neològic de la terminologia tractada.

El TERMCAT considera que la presència del català en els productes digitals és molt important, ja que els principals sistemes operatius i xarxes socials aposten pel català. A més, és la vuitena llengua més utilitzada a Internet. En aquest sentit, l’organisme creu que és necessari difondre les alternatives catalanes als termes més utilitzats entre els usuaris, les empreses i els mitjans de comunicació.

Enllaços a les publicacions:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA.Terminologia bàsica dels dispositius mòbils [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA.Gestos tàctils en dispositius mòbils [material gràfic]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. 1 díptic. També disponible en línia a: