TEDxGràcia. Parlar per compartir

7.10.2015

Què tenen en comú la zumba i l’atur juvenil? La resposta la saben tots els assistents de TEDxGràcia, la jornada de conferències que ha acollit la biblioteca Jaume Fuster a Gràcia aquest cap de setmana. L’esdeveniment volia difondre idees que contribuïssin a millorar el  món i, en aquest cas, la ciutat de Barcelona.

Els organitzadors i ponents de TEDxGràcia al final de la jornada | Foto: Clàudia Rius

Els organitzadors i ponents de TEDxGràcia al final de la jornada | Foto: Clàudia Rius

Parlar. Parlar per explicar. Parlar per convèncer. Parlar per transmetre. Parlar per sumar. Parlar per ensenyar. Parlar per compartir. I malgrat tot, parlar i només parlar; aquesta és la base principal del projecte TEDxGràcia, una jornada de conferències sota la marca TED que ha tingut lloc aquest cap de setmana a Barcelona. Encara no era l’hora d’entrar que la gent ja s’esperava a les portes de la biblioteca Jaume Fuster de Lesseps, a Gràcia, molts d’ells moguts per la curiositat i les ganes de sentir missatges inspiradors dels ponents de l’esdeveniment. A dins, un escenari amb una pantalla, dues cadires, una bicicleta i les lletres TEDxGràcia impreses en tres dimensions esperen a que l’auditori s’ompli. I s’omple.

Ara només falta que comenci a córrer la veu. Aquesta és l’eina principal de les ponències, que de vegades s’ajuden amb una presentació PowerPoint. L’encarregada de trencar el gel és la Núria Jar, sota el lema “El bestseller del cerebro”. Ella és periodista i s’ha centrat en la ciència. Destaca el paper de Santiago Ramón i Cajal, premi Nobel que a finals del segle XIX va investigar la neurociència a Barcelona: “Per molt que hàgim avançat, no hi ha cap investigació més revolucionària que la seva”. El futur de la neurociència passa per cartografiar el cervell, crear “el google maps del cervell humà”. Les xerrades toquen diferents temes, però totes elles pretenen transmetre un punt de vista optimista, inspirar als assistents, transmetre idees i compartir projectes.

Durant tota la jornada es van intercalant vídeos de conferències TED junt amb xerrades en directe com ara la de Javier Batanero, “La fuerza del apoyo”; Edu Forte, “Cómo viajar en globo y otros consejos para inconformistas” o una esplèndida Helena Gonzalez, amb “¿Dónde está mi dinosaurio?”, que va fer riure i pensar al públic gràcies a la bona oratòria d’aquesta doctora en Biomedicina, també escriptora i fundadora de Clowntífic. A l’equador de la jornada, els assistents van gaudir d’una mitja part amb càtering inclòs. Ells, però, van aprofitar sobretot per fer contactes, xerrar amb persones noves i compartir projectes i idees. En resum: fer networking, un concepte molt repetit durant tot l’acte TEDxGràcia, que es basa en assistir a activitats per crear una xarxa de contactes professionals i descobrir iniciatives de negoci.

Dues de les xerrades que es van endur més aplaudiments van ser “Apostar por el talento joven”, d’Eugenia Gargallo, i “El color de la calle”, de Marc Garcia. Gargallo és cofundadora i directora d’Inspira-t, una associació sense ànim de lucre que pretén arribar a joves que estan a l’atur per “ajudar-los a trobar la seva inspiració i iniciar un projecte propi, en comptes de quedar-se a casa queixant-se del país i la crisi”. La seva conferència començava amb la pregunta següent: què tenen en comú una sessió de zumba i l’atur juvenil? Eugenia Gargallo explica que els joves espanyols han crescut amb “la banda sonora de la crisi i porten una motxilla plena de ‘nos’”. La directora d’Inspira-t fa una crítica als cursos de formació, que estan fets des d’un punt de vista adult que, segons declara ella, no es posa en el lloc dels joves. Innovar des de l’empatia, aquest és el quid de la qüestió. Per cert, sobre la zumba i l’atur juvenil, el paral·lelisme que hi troba és que una persona que es vol posar en forma i no li agrada fer esport, troba en la zumba una forma entretinguda de fer exercici i passar-s’ho bé, tal com Gargallo vol que passi amb la vida laboral dels joves.

Sota el títol “El color de la calle”, Marc Garcia explica el seu projecte relacionat amb l’art urbà. Ell va començar a fer grafittis amb el seu germà per diversió, i com que estava prohibit es veien perseguits per l’ajuntament de Barcelona. Malgrat això, ells van tirar endavant la iniciativa “murs lliures”, en la qual pretenien augmentar la qualitat artística de les pintures urbanes de la ciutat. “El 2009 vam acabar a la presó”, diu el Marc, mentre el públic se sorprèn; “per participar en un mural participatiu amb els presos”, el públic respira alleugerit i riu. El conferenciant explica com es va sentir a l’ajudar als convictes a imaginar i crear un mural. El resultat va ser molt positiu; tant, que els presos no van voler dibuixar-hi un altre disseny a sobre, tal com estava planejat. “Van sentir seva la paret que els privava de llibertat”, explica el Marc Garcia, “i ens van ensenyar que un espai pot convertir-se en una propietat i que un grup pot convertir-se en una comunitat gràcies a l’art urbà”. I és que el més interessant d’aquest projecte no és el resultat final sinó el procés creatiu. El Marc acaba motivant als assistents perquè mirin al seu voltant quan surtin al carrer, perquè estaran a “la galeria més gran del món: el carrer”.

Jabu Morales tancant la jornada acompanya del seu guitarrista | Foto: Clàudia Rius

Jabu Morales tancant la jornada acompanya del seu guitarrista | Foto: Clàudia Rius

TEDxGràcia continua amb ponències com ara “¿La creatividad me da una habilidad o una habilidad me da la creatividad?” del xilè Alejandro Valdebenito; o “Depende de ti”, de Maria José Caballero, directora de campanyes de Greenpeace. Anteriorment s’han dut a terme dos sortejos: el d’una bicicleta que la marca Chycle ha personalitzat especialment per l’esdeveniment TEDxGràcia, i el de dos cursos per a l’escola SexAcademy. L’esdeveniment acaba amb música en directe de la cantant Jabu Morales, de Brasil, i una barra lliure per brindar per la jornada. Alex Romaní, organitzador, explica content que “la gent estava molt agraïda, no només per les ponències sinó per la tasca de l’organització”. Sobre el futur de TEDxGràcia, l’Alex afirma que “volem fer una tercera edició i ens agradaria que fos menys formal, que se centrés més en els artistes del carrer”. Així doncs, després del merescut descans, tornarà a ser el torn dels organitzadors per plantejar-se reptes nous. Parlar per repetir. Parlar per créixer. Parlar per consolidar-se. I és que portes endins o portes enfora, l’essència de TED és aquesta: parlar.