Teatre social contra les croades contemporànies

26.10.2016

La Sala Tallers del TNC és l’escenari escollit per a la representació de Llull a la Ciutat Nova, un espectacle de creació col·lectiva i integradora que s’emmiralla en el mateix fet teatral i que s’impulsa en el pensament del filòsof mallorquí. Demà i divendres, a les vuit del vespre, la mixtura cultural tornarà a ser una realitat gràcies al teatre social, que comptarà amb intèrprets de vuit països diferents i un total de tretze llengües.

Llull a la Ciutat Nova © May Zircus / TNC

Llull a la Ciutat Nova © May Zircus / TNC

El trampolí original de l’espectacle és el diàleg entre un jueu, un cristià i un musulmà, que forma part del Llibre del Gentil i dels Tres Savis i que explora la diversitat cultural i religiosa a partir del diàleg, de l’intercanvi d’idees i, per descomptat, de les diferències entre els valors i l’experiències d’uns i altres. Això és el que es trasllada a Llull a la Ciutat Nova, dirigit per Teresa Vilardell amb dramatúrgia de Miquel Casamayor: una humanització de les dificultats del diàleg amb l’altre com a oposició als conflictes i a les guerres –medievals, contemporànies– que enfronten religions i cultures.

Llull a la Ciutat Nova també és una mescla entre actors professionals i actors amateurs. “El teatre comunitari no tria, perquè la seva finalitat és incloure i sumar”, va explicar Vilardell durant la presentació de l’obra a la Fundació Migrastudium, un espai interreligiós que vetlla per la dignitat i els drets de les persones migrants més vulnerables. Un lloc idoni per obrir la porta de la sensibilitat cultural i religiosa i per presentar un espectacle de teatre comunitari com aquest, amb referències no sols als textos lul·lians, sinó també a l’hecatombe babèlica, ambdues combinades amb els testimonis dels actors participants, estructurat com un viatge simbòlic i multicultural.

 

Activitats paral·leles

El director del TNC, Xavier Albertí, va parlar de les activitats paral·leles que s’han programat entorn de l’espectacle: un col·loqui gastronòmic amb música en directe de l’artista d’arpa africana Sam Sussoh (dijous 27, després de la funció, al vestíbul i als jardins de la Sala Tallers) i la taula rodona “La cultura com a eina de cohesió i d’integració social”, amb la presència de Manuel Delgado, Núria Sempere, Joan Hernández i Mohammed Halhoul (a les 18.30 h al restaurant del TNC).

El 20 de desembre, a més, podrà veure l’espectacle Kalimat (que vol dir paraules en àrab): deu relats de deu persones que viuen en camps de refugiats a Grècia, la majoria provinents de Síria, que llegiran alguns dels autors de casa nostra. Uns dies abans, la Sala Tallers acollirà el diàleg “Descabellades”, en el qual participaran persones que han passat per una quimioteràpia i que posaran en comú les seves experiències.

De moment, la primera cita important és demà al vespre: Andrea Arreaga (Equador), Cheikhou Oumar Balde (Senegal), Nauman Choudary (Paquistan), Mina i Mitra Farhani (Iran), Juan Carlos Gutiérrez (Colòmbia), Roman Kovalenko (Ucraïna), Roman Vétrov (Rússia), Jordi Font, Anna Vendrell, Ariadna Pastor i Xavier Alomà (Catalunya) donaran vida a tretze idiomes: català, castellà, farsi, rus, àrab, urdú, punjabi, anglès, wòlof, fula, francès, ucraïnès, alemany i hebreu. Un senyor homenatge al mestre Llull, al diàleg cultural i al teatre integrador: acció creativa i discurs contemporani contra les croades contemporànies. Aquí trobareu més informació sobre l’espectacle.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. No és honest generalitzar el fet religiós com a transmissor i font de les violències i de les guerres.
    Si algú (per exemple, els jesuites de la Fundació Migrastudium) té pecats per netegar i dels que cal penedir-se’n, doncs que ho facin com més els hi convinguin. Però que no embrutin a tots els cristians amb guerres que no han estat -i no són- nostres.

    Atentament