Teatre necessari al Teatre Eòlia

22.09.2017

La sala del carrer Bailèn 23, vinculada a l’Escola d’Art Dramàtic Eòlia, ha presentat la temporada 2017-2018. Amb un lligam molt fort (i lògic) amb els propis alumnes del centre, l’Eòlia ofereix una línia d’espectacles sota el concepte Teatre Necessari, i al mateix temps defensa la cultura de Kilòmetre 0. Això es tradueix amb la relació amb entitats del barri, com ara el Parc Sandaru, amb la creació de la Companyia Professional Eòlia o amb la feina conjunta amb el Grup de Recerca. Veiem-ho.

La Jove Companyia de Teatre de Vers de Barcelona presentarà ‘El Cid’ de Corneille

Rosa Galindo, co-directora d’Eòlia, va iniciar el passat dijous la presentació de la temporada amb aquesta frase: “Encara que no hi hagués llibertat d’expressió, nosaltres seguiríem fent teatre”. La roda de premsa es va celebrar el dia després del 20-S, dia en què el govern espanyol va decidir aplicar l’article 155 sense dir-ho, i Galindo i Pablo Ley (cap de Dramatúrgia i Direcció Escènica) van defensar que ara, més que mai, cal un teatre “necessari i polític”. L’Eòlia vol seguir apostant per creadors emergents, provinents del mateix centre educatiu i d’altres de Barcelona, i respecte a la programació d’espectacles que vénen d’altres sales (com ara El Maldà) Galindo assegura que “el futur és fer xarxa, no competència”.

Entres les novetats principals d’aquesta temporada que ara presenta, l’Eòlia va anunciar la creació de LaVucal, la Jove Companyia de Teatre de Vers de Barelona. Enguany podrem veure El Cid, de Pierre Corneille, amb traducció de Josep Maria Vidal i direcció de Pere Sagristà. La companyia està formada íntegrament per alumnes i exalumnes d’Eòlia, i Sagristà vol esmenar amb aquest muntatge l’oblit que pateix Corneille als nostres escenaris, un dels grans dramaturgs francesos del segle XVII, juntament amb Molière i Racine. El Teatre Nessari es materialitzarà en muntatges com ara La casa de Bernarda Alba, amb direcció i adaptació de Tony Casla, o Khâlid. L’heroi cosmològic, un muntatge escrit i dirigit per Helena Gràcia. Khalid és una nena que viu a Síria, a l’any 2017, i que somia en ser astronauta i viatjar a la Lluna. També s’hi podrà veure Cinco tonos de azul, que ja es va poder veure la temporada passada a la Sala Atrium, un muntatge de Paula Ribó on Marta Aguilar i Lluna Gay interpreten un mateix personatge que s’enfronta al dol per la pèrdua de la seva mare.

‘Khâlid. L’heroi cosmològic’ es podrà veure aquesta temporada al Teatre Eòlia

Seguint aquest fil conductor, també es podrà veure a l’Eòlia Les associades al club dels úters penedits, un muntatge de Pere Sagristà a partir de la novel·la de Corinne Maier No kid. Quaranta bones raons per no tenir fills. L’economista i escriptora francesa que el New York Times va definir com “l’heroina de la contracultura” és també l’autora de Bon dia, mandra, i una de les primeres veus crítiques contra la maternitat a ultrança, vista com a quelcom que ha de ser definit, per força, com “la cosa més meravellosa que m’ha passat a la vida”. I després del seu pas pel Temporada Alta i la Sala Beckett, arribarà a l’Eòlia El rey del Gurugú, un espectacle de Ferran Joanmiquel que tracta el tema de la immigració i la tanca de Melilla a través dels ulls del Marley, un gos interpretat per David Martínez.

En una línia menys “necessària” però no per això menys interessant, a l’Eòlia també hi podrem veure Invasió subtil, l’espectacle de Gilbert Bosch amb dramatúrgia de Paco Mir al voltant d’alguns dels relats de Pere Calders, espectacle que després de fer temporada per instituts al Poliorama torna a l’Eòlia. La companyia Discret Impro presentarà T.I.C.S (Secret Technology Improvisation Company), on el teatre d’improvisació s’uneix a les noves tecnologies, i on els espectadors podran decidir l’argument de la peça mitjançant una aplicació creada expressament per a tal efecte. Pablo Ley presentarà enguany dos muntatges: 90 minutos, una dramatúrgia d’Andrea Monje a partir d’Alícia al país de les meravelles interpretat per Cristina Vallribera, i L’esfondrament de la casa Usher, amb dramatúrgia del mateix Ley, una adaptació d’un dels relats més coneguts d’Edgar Allan Poe, que en aquest cas serà interpretat per Núria Montes, provinent de l’Institut del Teatre i que vam poder veure a Bereshit, el darrer muntatge dels Malnascuts. Carla Torres, professora d’Eòlia, presentarà Planeta Pària, un espectacle sorgit d’un taller de creació dels alumnes de quart, on en un futur molt llunyà els recursos naturals estan arribant al seu límit i la població ha de competir entre ella per veure si és o no imprescindible per viatjar a un nou planeta habitable.

Al Teatre Eòlia també es podrà veure la Mostra de Creadors i Intèrprets Emergents, on enguany es podran veure dos espectacles: Un i un no sempre són dos, amb direcció i dramatúrgia de Minerva Prat sobre el tema del trencament d’una parella, i Entre, amb dramatúrgia de Jordi Casado i Veri de Morais, on el Col·lectiu Atemporal parteix del mite d’Ícar per bastir la seva història.

‘Opazzo Desire’ serà un dels espectacles que es podrà veure al cicle Òpera Glam al Teatre Eòlia.

Pel que fa als cicles, torna el MondayMonday, una sèrie de concerts de petit format inspirada en el món dels musicals. Carlos Gramaje, l’històric intèrpret de Dagoll Dagom (protagonista de Mar i Cel o Flor de Nit, entre d’altres) presentarà Al sud del Paral·lel, un recital teatralitzat sobre alguns dels temes més coneguts de Dagoll Dagom, que segons ell “formen part de la nostra memòria col·lectiva”. Toni Vinyals presentarà Balla amb mi, un espectacle que ja es va poder veure al Maldà i al festival Terrats en Cultura, on l’actor repassa el musical americà del segle XX acompanyat pel pianista Marc Garcia-Rami. Finalment, Judith Tobella serà a l’Eòlia amb un concert homenatge a Claude-Michel Schönberg i Alain Boublil, amb peces dels seus dos musicals més coneguts de la història: Les Misérables i Miss Saigon.

El cicle Òpera Glam torna a l’Eòlia amb preus populars per difondre i apropar el gènere líric a tots els públics, amb ni més ni menys que cinc espectacles. L’òpera bufa, l’amor, Manuel de Falla o duets de Parelles Emolicades seran interpretats per veus com les de Marta Fiol, Jordi Cortada, Alba Martínez, Laura Gibert, Alberto Cabero o Mireia Tarragó.

 

Per a més informació sobre la temporada del Teatre Eòlia podeu consultar el seu web.