Tast de Jazz, el colofó de l’estiu

24.08.2018

El maridatge entre jazz i vi s’ha convertit en una autèntica tradició de finals d’estiu a Torre Llauder de Mataró, un dels jaciments romans més impactants de Catalunya. Durant els sis darrers anys ha estat l’entorn privilegiat i incomparable que ha acollit el festival Tast de Jazz, però per a  aquesta setena edició hi ha hagut canvi de plans. Del 30 d’agost fins a l’1 de setembre el millor jazz es trasllada al Pati del Cafè Nou, al bell mig de la ciutat, amb tres concerts magnífics, un per a cada sessió. Big Mama Montse & 30’s Band, Guillermo Calliero South American Project i Ray Gelato & The Enforcers seran els protagonistes de l’edició d’enguany.

La veu de Big Mama Montse celebra trenta anys sobre els escenaris ©Tast de Jazz Mataró

Molt més cèntric que la Vil·la Romana de Torre Llauder, el Patí del Cafè Nou és una aposta que Tast de Jazz ha fet per atraure més gent. Per una banda l’aforament té més capacitat i, per tant, accepta més espectadors; però per l’altra, tant Ivó Oller, president de l’associació Jazz Maresme, com Marta Pinsach, tècnica de cultura de l’Ajuntament de Mataró, coincideixen que és una estratègia per captivar els amants del jazz autòctons. “El festival sempre ha tingut molt bona acollida entre la gent que no és de Mataró, però la nova localització beneficia que hi vingui més gent que hi viu”, explica Ivó Oller.

Per aquesta raó les expectatives que hi té posades són molt altes i n’espera molt bona resposta. Ja fa temps que Ivó Oller (Mataró, 1972) és al capdavant d’aquest colofó final de l’estiu. A més del Tast de Jazz, l’associació Jazz Maresme també organitza el cicle primaveral A la vora del jazz, de manera que és tot un expert de l’escena jazzística del país. Trompetista i llicenciat en Professional Music per la Universitat Berklee College of Music (Boston, EUA) intenta portar al festival música variada i de molta qualitat, agradable per a tots els públics.

Tal com explica, malgrat que inevitablement hi hagi hagut canvis, l’estructura d’aquest any és molt similar a la de les passades edicions: un paquet de tres concerts i un de presentació.  El Tast de Jazz arrencarà quatre dies abans del festival, el diumenge 26 d’agost, amb un concert gratuït de Big Swing Solution a la plaça Santa Anna de la capital del Maresme. És una proposta coneguda a la comarca que, amena i engrescadora, interpreta clàssics ballables de Billie Holiday, Louis Armstrong o Cole Porter, entre molts altres. Amb Ivó Oller com a trompetista, està formada per músics de primer nivell de l’escena jazzística catalana.

 

La ‘veuassa’ de Big Mama Montse

Tant l’Ajuntament de Mataró, l’Associació Jazz Maresme, com Fabrés Produccions Mataró, organitzadors del festival, intenten que la programació de cada any sigui plural i que toqui diferents branques del jazz. Una d’elles i que mai pot fallar, explica Ivó Oller, és la part vocal. I aquest any, la veu, femenina i bluesera, esgarrinxadora, melòdica i amb molt caràcter, serà la de la gran Big Mama Montse; una veuassa que ha commogut a generacions i generacions d’amants del gènere afroamericà.

Montserrat Pratdesaba (Sant Quirze de Besora, 1963), més coneguda com a Big Mama Montse, serà l’encarregada de marcar el tret de sortida de la setena edició del Tast de Jazz. Ho farà dijous 30 d’agost a les nou del vespre, acompanyada de bons amics: Sister Marion (piano), Balta Bordoy (guitarra), Matías Míguez (baix) i Xavi Hinojosa (bateria). Tots ells formen la 30’s Band, composta exclusivament per celebrar que fa trenta anys que una de les reines del blues de casa nostra volta pels escenaris d’arreu. Molt aviat, en un dels punts més àlgids de la seva trajectòria, l’alegria de Big Mama Montse farà parada al Pati del Cafè Nou de Mataró.

 

La fusió cultural de Guillermo Calliero South American Project

Amb un peu a Barcelona i l’altre a Buenos Aires, la música del trompetista argentí Guillermo Calliero (Santa Fe, 1973) fa de pont entre dues cultures. Des que el 2006 va instal·lar-se a la capital catalana, Calliero ha enregistrat més de dos-cents discs i ha compartit escenaris amb el bo i millor del panorama jazzístic. Entorn del so net i càlid de la seva trompeta i de la seva refinada tècnica, ha nascut South American Project, un conjunt format per cinc músics experimentats i de procedències molt diferents que fusiona ritmes llatins amb jazz.

Segons Ivó Oller, la riquesa del so que Guillermo Calliero (trompeta), Gabriel Amargant (saxo tenor), Federico Mazzanti (piano i arranjaments), Martín Laportilla (baix) i Nicolas Correa (bateria) emeten rau en la versatilitat i en la mescla de cultures. A més, Guillermo Calliero S.A.P. vénen carregats de coses noves. Aquest any presenten nou àlbum, South American Project Vol. 1 (Fresh Sound World Jazz, 2017), un caramelet que els converteix en un quintet idoni per formar part del programa del Tast de Jazz. La seva proposta instrumental, que combina el tango argentí, el candombe, la milonga, la samba i la salsa, vol fer de l’última nit d’agost un viatge a l’Amèrica del Sud.

 

Ray Gelato, l’energia

Si Big Mama és la veu i Guillermo Calliero S.A.P. representen el jazz que fusiona cultures, Ray Gelato & The Enfoncers són l’energia que omple la quota internacional del festival. A més d’aquesta electricitat contagiosa, Ivó Oller en destaca “el seu bon fer i la indubtable qualitat musical”. Per a l’última nit, la de l’1 de setembre, l’organització del festival ha reservat el plat fort; l’estrella.

Ray Keith Irwin (Londres, 1961), professionalment anomenat Ray Gelato, ‘el padrí del swing’, és un saxofonista i cantant de jazz clàssic i ballable reconegut internacionalment gràcies a la seva llarga i brillant trajectòria. Va formar part dels clubs de jazz de Londres durant la primera meitat dels anys vuitanta i, seguint les passes de Cab Calloway, Louis Prima, Fats Waller o Louis Armstrong, va assolir l’èxit amb The Chevalier Brothers. Per això, l’aterratge del seu últim disc, Energy! (Quadrant Records,2017) a Mataró és molt esperat. L’espectacle que hi oferirà juntament amb Gunther Kurmayr (piano), Ivan Kovacevic (contrabaix) i Martí Elías (bateria) és ple d’humor, entreteniment i arranjaments originals de swing que remeten a la tradició dels grans clàssics dels anys quaranta i cinquanta.

 

Durant els concerts al Pati del Cafè Nou, els espectadors podran degustar àpats i begudes. Per a més informació i la compra d’entrades del Tast de Jazz de Mataró, podeu consultar el següent enllaç i adquirir-les a la Direcció de Cultura (C. de Sant Josep, 9) de dilluns a divendres de nou del matí a dues del migdia. El preu de les entrades dels dos primers concerts és de 6 euros, mentre que el de Ray Gelatto és de 9 euros.

Etiquetes: