TAPAS: La bellesa serà comestible o no serà

9.03.2017

“La bellesa serà comestible o no serà”, deia Salvador Dalí. I aquest és un dels aforismes que trobem a Tapas. Spanish design for Food, una mostra comissariada per l’arquitecte Juli Capella (Barcelona, 1960). La sentència de Dalí resumeix l’exposició, que uneix disseny i gastronomia i que es pot veure fins al 21 de maig al Museu del Disseny de Barcelona de forma gratuïta.

Plat de llavors d’El Bulli junt amb el model de plastilina | Disseny de Ferran Adrià – El Bulli | Foto: Francesc Guillamet

Ja no tothom alimenta l’estómac; ara alguns alimenten el paladar. Menjar s’ha convertit en un plaer i fins i tot en una afició per una part de la societat. Al nostre territori, el salt a la fama definitiu de l’art de cuinar va començar fa aproximadament vint anys, quan a Catalunya s’inicià una revolució gastronòmica. Si mirem el passat recent, el boom del reconeixement internacional de la gastronomia catalana s’ha fet patent en nominacions com les que va rebre El Bulli diversos anys seguits.

El Bulli: cinc anys millor restaurant del món per la Restaurant Magazine. 2002, 2006, 2007, 2008 i 2009. Mitja desena de reconeixements per la feina de Ferran Adrià. Però aquests premis no van acabar aquí, després van valorar també la feina dels catalans germans Roca els anys 2013 i 2015. I l’èxit continua: entre els espais gastronòmics destacats arreu del món hi trobem el Mugaritz, l’Arzak, Quique Dacosta, Tickets, i altres restaurants d’arreu de l’estat espanyol.

Però el reconeixement no ve sol. En aquest cas, beu d’hores de feina, es nodreix de molta imaginació creativa i desemboca en noves formes d’entendre la cuina. “Crec que una de les poques coses que tenim que podem exportar és la creativitat”, afirma Juli Capella, arquitecte i comissari de la mostra Tapas. Spanish design for Food. I aquest és el quid de la qüestió i de l’exposició: el boom de la gastronomia catalana i espanyola ha arrossegat dissenyadors i empreses a innovar en tots els aspectes de la gastronomia. Fons i forma.

Coberteria creativa dissenyada per Oscar Pérez Sellarés amb la col·laboració dels cuiners Anna de Pablo i Lluís Auguet. Prototip.

Si a la Nouvelle Cuisine el xef es limitava a triar un gran plat blanc per presentar les seves receptes, ara el xef dissenya aquest plat, crea alhora el menjar i el seu receptacle. I dissenya també el local, el mobiliari, la il·luminació. L’hàbitat natural del cuiner ja no són només els fogons: treballa en una síntesi interdisciplinària amb els dissenyadors. I com que el resultat de tot això és art, ara s’ensenya dins d’un museu.

És així com el Museu del Disseny de Barcelona acull l’exposició Tapas. Spanish desing for food, després de passar per 16 ciutats d’arreu del món com ara Seül, Sao Paulo o Washington. La mostra fa quatre anys que volta. Es va presentar el 2013 a Tòquio durant la Tokyo Designers Week i tancarà les seves portes en aquesta edició en terres barcelonines. “És un tema de pleníssima actualitat”, recalca Pilar Vélez, directora del Disseny Hub, que està interessada en què la institució qüestioni “les fronteres entre l’art, el disseny i la gastronomia”.

Els grans cuiners s’han beneficiat de la unió entre cuina i disseny. Així ho destaca Elvira Marco, directora de la Societat Estatal Acción Cultural Española (AC/E), productora de l’exposició, que ha anunciat que donaran algunes de les peces a la col·lecció del Museu del Disseny. El pressupost destinat a Tapas. Design for food és de 400.000€, dividit en les 16 seus.

En total, la mostra reuneix 270 objectes de més de 100 dissenyadors, totes produïdes com en algun moment dels últims 15 anys. Alguns d’aquests dissenyadors són Patricia Urquiola, Jaime Hayín, Martín de Azúa o Emiliana Design Studio. Tapas també compta amb dues intervencions creades expressament per aquesta exposició: Food Photocall, d’Antoni Miralda, i Embedded Drinks, de Martí Guixé.

“La Siesta”, disseny d’Héctor Serrano (col·laboració de CuldeSac i Racky Martínez) | Produït per La Mediterránea

“Tots som experts en disseny gastronòmic: tenim setrilleres que gotegen o ganivets que no tallen”, explica Juli Capella, “tothom pateix el mal disseny quotidià”. El comissari ha decidit dividir l’exposició en tres parts: la cuina, la taula i el menjar. En la primera, hi trobem una varietat d’objectes que fan més fàcil, sostenible i original l’hàbit de cuinar; en la segona, hi trobem una gran varietat d’estris -“Els plats i coberts són comunicatius, podem descobrir coses segons com estigui parada una taula”, apunta Capella-; finalment, en l’apartat del menjar hi trobem exemples del disseny dels mateixos aliments, des dels més tradicionals fins a les innovacions més avantguardistes.

Tapas vol ser un homenatge a aquesta forma de menjar de peu, creativa, compartida i característica de l’Estat espanyol. A l’exposició s’hi mostren des de productes d’èxit fins a desastres culinaris, passant per objectes quotidians i propostes ecològiques i de denúncia social. “Ens és igual si la peça s’ha venut gaire o no, sinó que ens interessa el punt de vista del disseny i de la crítica social”, conclou Capella. I és que com deia Dalí, la bellesa serà comestible o no serà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Hola Bernat. Voldria consegui els ultims relats de premis del pasat 2016, com ho faig?

    Reb el meu agraiment.. maria claravalls rosello