Swanson, Tebar i Nel·lo, protagonistes del Tast de Jazz

22.08.2017

Torre Llauder és un dels jaciments romans més destacats de Catalunya, situat a Mataró. Els dies 24, 25 i 26 d’agost acull el festival Tast de Jazz, que ja encara la seva sisena edició. Els principals noms d’enguany són Myriam Swanson, Ximo Tebar i Dani Nel·lo. Els presentem i parlem amb el director del festival, Ivo Oller.

Myriam Swanson serà al VI Festival Tast de Mataró | Foto: Cultura Mataró

Ivo Oller (Mataró, 1972) és trompetista, però també president de l’Associació Jazz Maresme. És aquesta entitat la que organitza el festival Tast de Jazz a Torre Llauder, una proposta amb segell de qualitat i a l’aire lliure: “L’entorn és molt agradable, unes ruïnes antigues que encara s’estan excavant i cuidant”, explica Oller.

Però per què diem que aquesta és una proposta amb segell de qualitat? Des dels seus inicis, l’Associació Jazz Maresme intenta que tots els concerts compleixin uns certs requisits qualitatius, per tal que els assistents als esdeveniments lliguin el seu nom a la bona música. “A Tast de Jazz ve molta gent de fora de Mataró, i ens agrada”, afirma el president, que és conscient que “els noms de vegades costen”.

Tal com Ivo Oller reflexiona, una persona entesa en Jazz pot creure que un músic és molt conegut, però una persona que senzillament és amant de la música pot ser que no el conegui: “El jazz no és com el pop o la música clàssica, els noms no són tan importants”. Per tant, els organitzadors del festival són conscients que han de fer propostes a un públic que potser no les reconeixerà.

Enguany, els convidats són Myriam Swanson, Ximo Tebar i Dani Nel·lo. Segons Oller, la intenció era que el festival comptés amb una part vocal, coberta per Swanson; una part instrumental, eclèctica i mediterrània, com és Ximo Tebar, i, finalment, una part energètica, representada per Dani Nel·lo. Tenint en compte les edicions passades, els organitzadors calculen que cada concert aconseguirà reunir al voltant de tres-centes persones.

Durant els concerts al Clos Arqueològic de Torre Llauder el públic podrà degustar àpats i begudes. El preu de les entrades és de 9 € els concerts de Myriam Swanson i Dani Nel·lo i de 12 € el de Ximo Tebar. Les tres propostes són les següents:

Myriam Swanson: la veu

El primer concert de Torre Llauder serà dijous 24 d’agost a les 21h i anirà a càrrec de Magnolia, un quartet liderat per la cantant Myriam Swanson. Aquesta cantant va néixer a Barcelona el 1978, i va començar la seva carrera en formacions underground de la ciutat quan era una adolescent. Ivo Oller explica que el seu repertori està molt ben treballat “i ple d’arreglos. L’espectador se submergirà en un estat d’ànim evocador que el transportarà des dels paisatges del Broadway dels anys 30, als musicals de Cole Porter dels 50; unint també cinema i jazz.

Ximo Tebar: la mediterrània

El segon concert serà divendres, 25 d’agost a les 21h, i comptarà amb un dels grans guitarristes de jazz de l’Estat, Ximo Tebar. A Mataró portarà “un aire molt mediterrani combinat amb instruments elèctrics”, tal com explica el president. Concretament, vindrà acompanyat pels quatre músics Luis Guerra –piano-, Victor Merlo –baix-, Will Martz –teclats-i Vicente Climent –bateria-. Tots ells presenten Soleo. The New Son Mediterráneo Celebrating 25th, una proposta que abraça flamenc, pop i jazz contemporani. El festival havia intentat portar Tebar en altres ocasions, però aquest és el primer cop que ho aconsegueix.

Dani Nel·lo: l’energia

L’Associació Jazz Maresme volia comptar amb el saxo de Dani Nel·lo en aquesta edició, ja que el músic presenta nou disc, Els saxofonistes salvatges. Nel·lo versiona temes d’alguns dels seus referents, com ara Arnett Cobb, Noble Watts o Red Prysock. Uns són coneguts pel gran públic i altres resulten més anònims, però tots, per separat i com a conjunt, van conformar un fenomen únic i insòlit en la història de la música popular.