Swab 2015 creix amb més galeries

29.09.2015

Coincidint amb el Barcelona Gallery Weekend, de l’1 al 4 d’octubre de 2015, la Fira Internacional d’Art Contemporani de Barcelona atreu a 65 galeries de 22 països. De Appel Arts Centre d’Àmsterdam col·labora en el fòrum de debats, Juan Canela presenta una sèrie dedicada a la ‘performance’, David Armengol comissaria un nou espai de projectes independents.

Liu Jianan, Spring Festival, 2015. Arxiu Pigment Print

Liu Jianan, Spring Festival, 2015. Arxiu Pigment Print

De l’1 al 4 d’octubre, un total de 65 galeries (en 2014 van participar 59 i en 2013 van ser 52) d’un total de 22 països de tot el món exhibeixen l’obra de més d’un centenar d’artistes emergents. Swab 2015 es reinventa, una edició més, amb nous programes. Swab Seed, comissariat per David Armengol, dóna veu a una sèrie de propostes independents que s’han obert pas al marge de les institucions en ciutats com Barcelona, Madrid i Berlín. Juan Canela presenta a Swab Performance una sèrie d’accions i intervencions específiques per a la fira. Swab Fórum comptarà amb la col·laboració de De Appel Arts Centre (Amsterdam). Per facilitar el trànsit dels visitants, dos autobusos llançadora connecten el centre de la ciutat amb la fira. A més, la fira presenta diversos guardons.

A més, continua l’espai de reflexió Swab Thinks al voltant de l’art emergent de la mà de galeries, artistes i comissaris de reconegut prestigi. Altres propostes són el Swab Seed by FOUCS ENGEL HORN, comissariat per David Armengol, Swab Performance, comissariat per Juan Canela Swab Gate by FUNDACIÓ LLUÍS COROMINA, presentacions individuals d’artistes africans i del Carib que viuen i treballen a Àfrica, Europa o entre els dos continents, amb un enfocament en la pintura.

També es presenta Swab Fórum, en col·laboració amb De Appel Arts Centre d’Amsterdam,SOLO Swab, comissariat per Direlia Lazo i Carolina Ariza, així com Swab ‘Zhōngguó: la nova fotografía xinesa’, per Na Risong i Susana Sanz. A més, Swab Drawing Applications, de Mónica Álvarez Careaga, presenta una proposta interdisciplinar que abraça el disseny, l’arquitectura, el periodisme, la psiquiatria, la cal·ligrafia o la botánica a través de la pràctica del dibuix

El Programa General de Swab 2015 acull també un nombre notable de galeries consolidades i amb molt prestigi al mercat global de l’art contemporani. Així mateix, dóna pas a una sèrie de galeries de nova creació i els hi dona l’oportunitat de participar per vegada primera en una fira d’art internacional. Es tracta del Programa MYFAF, comissariat per Rosa Lleó i Zaida Trallero.

Swab va néixer en 2006 com a iniciativa de la col·lecció privada de Barcelona Espacio de arte Contemporáneo Diezy7. Des de llavors, compta amb el suport d’importants galeries nacionals i internacionals, així com de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. La primera edició es va celebrar en 2007 en el Museu Marítim.

La fira suposa també un trampolí per a joves creadors. En col·laboració amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), organitza Swab Stairs entre les escoles de disseny i art de Catalunya perquè els alumnes puguin mostrar en les escales de metro les seves creacions. Cal destacar també el programa Col·leccionistes Swab, que compta amb la participació de desenes de col·leccionistes internacionals que visiten cada any Barcelona, i accedeixen a les col·leccions particulars i institucions artístiques de la ciutat.