Susanna Griso i les fake fake news

28.02.2018

Ahir circulava per WhatsApp aquest imatge, que es presentava com una captura versemblant d’una instantània televisiva. Hi apareixia Susanna Griso entrevistant un suposat veí d’Anglès, el poble del presumpte assassí de la parella que va morir ara fa uns mesos al pantà de Susqueda.

Una imatge manipulada de Susanna Griso

“Era independentista el asesino? Preguntamos a los vecinos”, diu el chyron que acompanya la suposada connexió en directe des d’Anglès, al Gironès. La imatge em va arribar sense cap comentari que m’indiqués que tot era una broma.

La manipulació és força barroera, perquè només cal fixar-se en els fanals del darrere per adonar-se que la imatge correspon a un directe fet des de La Rambla de Barcelona, però aquests detalls no sempre s’aprecien a la petita pantalla del mòbil. De fet, la meva primera reacció, ahir, quan em va arribar aquesta captura per WhatsApp va ser d’horror i d’indignació. Hem vist tanta duresa en el tractament del Procés per part de Susanna Griso que aquest podria semblar un pas més en l’escalada de demagògia que assola el periodisme.

Un cop detectat el fake, em van sobrevenir basques, i un altre cop horror en comprovar que també som capaços de generar porqueria des del victimisme i la pròpia indignació. Per si no en teníem prou amb les tergiversacions de les fake news, ara ens hem de dedicar a fabricar fake fake news. Tenim tanta por que anticipem en els enemics pensaments i sospites que potser no arribaran a tenir mai.

Vivim un autèntic malson. El Procés no és únicament un conflicte polític sinó també psicològic, que ens altera i ens treu de polleguera. Hem de plantar cara a tots els atacs perpetrats per aquells que ens defineixen com els seus enemics, però no ens en sortirem si no som capaços de sostreure’ns de les seves fantasies.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

6 Comentaris
 1. Estic d’acord amb tu, Bernat: no ens podem assemblar a ells ni de lluny!
  Ara bé, em sembla que ets massa bondadós, quan suposes que els “enemics” hi ha “pensaments i sospites que potser no (els) arribaran a tenir mai”.
  Estic completament convençut que són capaços de tot; però de tot, de tot, eh? Des de dir que la terra és plana, fins que els petits plançons dels ciutadanos no poden parlar espanyol a l’escola perquè els pequen. Des d’afirmar que el sol no sortirà mai més el dia que es parli català arreu, fins que ser independentista genera mals lletojos inconfessables.
  Són capaços de tot, n’estic segur!

 2. Però si van tots en calça curta, amb el fred que cardava ahir!!!! hahaha Directe al “defensor de l’espectador”

 3. No és per res, però has fet un article indignant-te per un acudit de Desinfocat, els Mundo Today català. Queda rar. Fora de lloc i tot, diria.

 4. Totalment d’acord, Bernat.
  La porqueria inunda el país, i quan és fabricada i conduïda per catalans (sembla que l’autoodi genera monstres), pitjor encara.