Susan George, convidada al programa Singulars

12.03.2013

Susan George és la convidada aquesta setmana al programa Singulars, que s’emet els dimecres a les 22.30 pel canal 33. George és politòloga, autora del famós Informe Lugano, en què denunciava la deriva catastròfica del capitalisme neoliberal.

 

Susan George al programa Singulars

Nascuda als EUA, però nacionalitzada francesa, és una de les intel·lectuals més reconegudes internacionalment per la seva implicació a favor d’una globalització alternativa. Va estudiar Filosofia i Lletres a París, a la Sorbona, i es va doctorar en Ciències Polítiques a l’Escola d’Alts Estudis en Ciències Socials.

 

És directora associada del Transnational Institute a Amsterdam, dedicat a l’estudi de les relacions nord-sud, i presidenta d’honor d’Attac França. També va ser membre del consell d’administració de Greenpeace International.

Ha publicat diversos llibres, entre els quals destaca especialment El Informe Lugano I (2000), en què l’escriptora analitza cap a on es podria encaminar el món en els pròxims anys si continua regit pel neoliberalisme. Acaba de publicar El Informe Lugano II, en què dibuixa el que passarà al món si el poder financer i polític continua regit per la lògica actual.

Segons Susan George, vivim en un capitalisme de la catàstrofe, en un sistema en què les crisis són mundials i cada vegada menys controlables. Les economies no estan regulades i l’estabilitat financera de països sencers se sosté sobre valors purament teòrics. Les crisis financeres beneficien les elits: com més a prop ets del cim, més guanyes. La situació és crítica, el sistema s’ha tornat fràgil i la branca sobre la qual s’aguanta la humanitat està a punt de trencar-se.

No té pèls a la llengua a l’hora de qüestionar temes com les retallades en la inversió pública, les polítiques de l’austeritat dictades per Alemanya i el Banc Central Europeu, la difícil supervivència de l’euro, el poder del mercat i la llibertat amb què fa i desfà o l’eficàcia de les polítiques del Fons Monetari Internacional.

George no confia en el capitalisme, ni en la societat neoliberal actual, perquè creu que no ens portarà enlloc. És exigent amb l’actuació dels polítics i líders dels governs i demana que una societat educada, culta i crítica controli el comportament de les elits financeres, que ella denomina “la classe Davos”.