Qui té por de Susan George?

El pròxim dijous 13 de març la politòloga i activista Susan George serà la convidada a la xerrada que organitza el projecte D.O. Europa dins els Actes del Tricentenari, on amb la conducció de Mònica Terribas s’abordaran les relacions entre els models econòmics europeu i americà i la justícia social i ecològica.

Aquest dijous 13 de març la politòloga i activista Susan George serà la convidada al cicle D.O. Europa, que se celebra al Born CC dins els Actes del Tricentenari. George hi conversarà amb Mònica Terribas sobre les relacions entre els models econòmics europeu i americà i la justícia social i ecològica.

Sobrevolar per l’actualitat i la història dels últims anys, i veure el dolor que la humanitat s’ha inflingit a si mateixa, pot portar-nos a la depressió més severa, i més si tenim en compte la gran quantitat de misèria que cada dia s’escapa del nostre coneixement. Darrere la massa crítica que a poc a poc sembla que va despertant, s’aixequen una sèrie d’activistes i intel·lectuals, ben formats i amb molta feina a l’esquena, que amb el dit de la seva obra assenyalen un sistema decadent i podrit des de la base, en mans d’uns pocs que decideixen indirectament, a través de les maquinacions macroeconòmiques, el futur de la resta de la societat.

Susan George és una d’aquestes incansables activistes, que gaudeix del prestigi internacional que li han donat el seu treball de tota una vida i la seva posició directiva en diversos organismes de lluita globals, com Greenpeace o l’Attac, dedicat al control dels mercats financers. Nascuda a Akron, Ohio, als Estats Units, el 1934, i nacionalitzada francesa el 1994, té honors en universitats d’ambdós països i ha publicat nombrosos assaigs, entre els quals se solen destacar els dos volums de l’Informe Lugano, famós presagi de l’horror ecològic, econòmic i social al qual ens encaminem sense retorn a principis del segle XXI.

El focus i objectiu del seu combat se centra en el capitalisme salvatge i la globalització, i les desastroses conseqüències que se’n deriven: la injustícia social, les males relacions entre el nord i el sud i l’orient i l’occident, la paradoxa de la democràcia irreal, la veritable cara del poder… No és una crítica buida ni una queixa demagògica, a la qual estem ja tan acostumats en aquesta crisi de les esquerres que també ens ha tocat viure. A l’interessant treball de George, tant dins la seva obra publicada com en la seva activitat, hi trobem eines de control al poder i propostes de models alternatius que intenten solucionar els problemes d’un capitalisme de cara somrient però despietat.

En aquest mateix sentit es dirigeixen les seves crítiques a la formulació neocon de la Unió Europea. El futur del model estatal al vell continent és un dels temes escollits per ser tractats al projecte D.O. Cultura, comissariat per Mònica Terribas dins els Actes del Tricentenari. La mateixa Susan George assistirà el dijous vinent 13 de març a les 7 de la tarda a una de les xerrades del cicle, que ja va portar la setmana passada a Barcelona a Zygmunt Bauman (vegeu crònica a Núvol) i que en les properes sessions preveu l’assistència d’altres importants activistes internacionals, com la sociòloga holandesa Saskia Sassen, especialitzada en globalització i drets socials (20 de març); el filòsof i politòleg algerià expert en qüestions d’immigracions Sami Naïr (27 de març); o l’escriptor turc Orhan Pamuk, que tancarà el cicle amb la seva particular visió sobre les relacions entre Orient i Occident (3 d’abril).

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació