Surtdecasa compleix quatre anys com a referent de la cultura de proximitat

23.10.2014

Avui fa quatre anys que el Centre del Comerç de Tortosa, un cèntric edifici d’aires neoclàssics que havia estat testimoni de la cultura tortosina des de principis de segle XX, acollia la presentació de Surtdecasa.cat, un portal web que naixia emparat per l’eslògan “Sabràs què fer a les Terres de l’Ebre”.

Fila del darrere: Anna Fernàndez, Anna Audet, Anna Zaera, Neus Barberà, Rosa Banqué Fila del davant: Núria Casanovas, Glòria Sala, Anna Brullet

L’objectiu d’aquest projecte, impulsat per dues periodistes de llavors 27 anys –Neus Barberà i Anna Zaera– i l’informàtic Robert Roig era posar de manifest l’activitat cultural d’un territori sobre el que sempre ha planejat certa sensació d’oblit, o de escassetat pel que fa a la proliferació de mogudes culturals. Quatre anys després d’aquella presentació -que oferia il·lusió i incertesa a parts iguals- el projecte apunta com un dels fenòmens periodístics més estimulants dels darrers anys a Catalunya i un exemple de com la xarxa, la comunicació i la cultura poden convertir-se en palanques d’un canvi social o d’una vertebració territorial “alternativa” a l’asfalt i la indústria.

Surtdecasa ha construït una artèria de carreteres secundàries i terciàries -fins i tot camins de terra entre masos despoblats- per posar llum a la creativitat, la innovació i l’autenticitat que habita fora de la gran ciutat. Així, en aquests quatre anys, equips de periodistes de territoris com el Camp de Tarragona, Penedès, Empordà, Ponent i el Vallès Occidental han decidit organitzar-se per assumir una edició pròpia del projecte, convertint així, l’edició ebrenca, en la primera pedra d’un sistema d’altaveus de la cultura de proximitat que està cridat a escampar-se per tota Catalunya, removent les estructures comunicatives tradicionals. L’avantatge de Surtdecasa.cat és que es mou en una estructura cel·lular líquida, que permet flexibilitat a l’hora de treballar, i confereix responsabilitat i autonomia als diferents equips territorials, que estan amparats per una marca cada cop més coneguda.

“Internet ens ha donat la possibilitat de crear un mitjà de comunicació des de zero” explica una de les impulsores de la iniciativa, Neus Barberà. “Creiem en la cultura i pensem que pot ser una bona eina per al canvi social” afegeix. A més, Surtdecasa.cat no només ha excercit com a plataforma de visibilització, sinó que ha provocat -directa o indirectament- que l’olla de la creació bulli a més potència, i sorgeixin nous projectes dels vincles creats. “Una de les característiques de Surtdecasa.cat és la creació, al voltant del projecte, d’una comunitat de seguidors fidels, que tenen la particularitat que són tots ells amants de la cultura. Aquesta comunitat propicia intercanvis entre persones, i la possibilitat que sorgeixin noves iniciatives” apunta Anna Zaera.

Neix surtdecasa Vallès Occidental

Ningú falta a l’aniversari de la mare, tal i com recordaven les impulsores de l’edició de Ponent a l’acte que es va celebrar el passat diumenge a Móra d’Ebre. Tot i que en un projecte tan estès en el territori és complicat reunir a tothom, els que no hi van voler faltar van ser les noves incorporacions. La de Ponent, estrenada al mes de juny, que neix amb la voluntat de donar visibilitat a les activitats que es fan a pobles sovint molt petits i que, si no fos per iniciatives com aquesta, no tindrien mitjans de difusió. Sovint, expliquen, són autèntiques amazones periodístiques. La del Vallès Occidental, que s’ha estrenat aquest dimecres 22 d’octubre, és una edició molt diferent. Es tracta del territori més petit, però amb més població i més proper a Barcelona. “Sovint el fet d’estar molt a prop de Barcelona es fa servir com a excusa per no fer coses, o per treure’ls importància. Volem demostrar que al Vallès hi ha una gran producció cultural i que des de la perifèria de la capital també es poden impulsar iniciatives interessants”, explica Anna Brullet, una de les responsables de l’edició del Vallès Occidental juntament amb Núria Casanovas i Anna Fernàndez.

Diuen els pediatres que quan els nens i les nenes arriben als quatre anys han avançat considerablement en la seva coordinació sensor-motriu, i això els permet una observació més detallada de tot allò que hi ha al seu voltant, cosa que augmenta i propicia la seva curiositat. Una altre aspecte característic d’aquesta edat és la capacitat i desig de comunicar les pròpies vivències. El passat diumenge a Móra d’Ebre, la família de Surtdecasa.cat va fer partícep als assistents del seu recorregut, i de la seva renovada il·lusió de seguir endavant, amb la incorporació de les noves edicions de Ponent i aquesta setmana del Vallès Occidental.