El digital ‘Surt de casa’ s’integra a la comunitat de Vilaweb

16.01.2015

Ahir l’Arts Santa Mònica va ser l’escenari d’una festa mediàtica. El digital de cultura de proximitat Surtdecasa.cat es presentava per primera vegada amb tots els honors a Barcelona. Fundat l’any 2010 per dues periodistes emprenedores de Tortosa, avui ja compta amb sis edicions a tot el territori català, des de les Terres de l’Ebre fins a l’Empordà, i ja està a punt d’obrir-ne una altra a Girona.

Vicent Partal a la festa de Surtdecasa

Vicent Partal a la festa de Surtdecasa | © Noemí Roset

La festa es va obrir amb una performance de la companyia Ensemble Topogràfic. La ballarina Anna Hierro, acompanyada d’Andreu Garcia a la guitarra i Carlos Martorell als teclats, va oferir un espectacle de dansa que alternava en coreografies diferents els sorolls de fons de la gran ciutat amb els sons de les Terres de l’Ebre.

Surtdecasa.cat va celebrar aquests primers cinc anys amb tot l’equip a l’escenari de l’Arts Santa Mònica, un equip que a data d’avui ja supera la vintena de persones. Josep Martí, secretari de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, explicava ahir que se’n sent especialment orgullós, no només perquè ell mateix és de l’Ametlla de Mar, sinó també perquè el fenomen Surtdecasa demostra que des de comarques es poden engegar projectes amb ambició de país. I és així, perquè Surtdecasa.cat és un mitjà de proximitat que ha sabut replicar-se comarca per comarca fins a convertir-se en un digital nacional. El gran encert d’Anna Zaera i Neus Barberà ha estat oferir-nos aquesta visió inèdita del país, que no s’ha bastit del centre a la perifèria de forma radial, sinó a força d’articular una xarxa de nuclis locals que ha crescut de manera espontània i alhora organitzada per tot el territori, per dir-ho amb l’eufemisme amb què els barcelonins es refereixen al país. Surtdecasa ha anat creixent al llarg d’aquests cinc anys fins a arribar a congregar una audiència de 50.000 lectors únics mensuals. Un autèntic ensemble topogràfic.

Vicent Partal, fundador i director de Vilaweb, va agrair que un mitjà com Surtdecasa ens hagi fet veure el país d’una altra manera, “més enllà de les quatre creus de terme”. Partal va anunciar també que ben aviat Surtdecasa s’integrarà a la comunitat de mitjans de +Vilaweb, juntament amb Núvol, el digital de cultura i Teatre Barcelona, que ja es van sumar al projecte de Vicent Partal i Assumpció Maresma.

Partal havia anunciat el mateix dia per Twitter que Jordi Graupera assumia la direcció de Vilaweb. La piulada de Partal, que anava acompanyada d’una foto del periodista enfilat sobre una taula de la redacció de Vilaweb, va córrer com la pòlvora. Si la piulada matinal de Graupera era una broma, la invitació del vespre a la festa de Surtdecasa anava de veres.