Suport internacional a Dolors Miquel

9.03.2016

Les organitzacions International Authors Forum, Culture Action Europe i PEN Club manifesten el seu suport a Dolors Miquel i la llibertat d’expressió en un text promogut per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i el PEN Català.

Dolors Miquel | Foto Vilaweb

Dolors Miquel | Foto Vilaweb

Encara no fa ni un mes, el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona es vestia de gala per acollir l’entrega dels Premis Ciutat de Barcelona. Entremig de la formalitat de l’acte hi va destacar una dona, Dolors Miquel; i un poema, la paròdia sacrílega del Parenostre. “Mare nostra que esteu en el zel, sigui santificat el vostre cony…”, començà la poetessa. Les crítiques no van trigar gaire a arribar, amb el president del grup municipal del Partit Popular, Alberto Fernández Díaz, abandonant la sala i augmentant encara més el rebombori de les xarxes socials.

L’endemà mateix, les dues associacions cristianes E-Cristians Associació Espanyola d’Advocats Cristians van presentar a la fiscalia una denúncia contra Dolors Miquel per un “delicte contra els sentiments religiosos”. Aquestes no han sigut les úniques accions que s’han pres en contra del poema, ja que el PP va demanar el cessament de qui “per acció o omissió” va permetre la inclusió d’aquesta peça a l’acte. Per la seva banda, Dolors Miquel defensa que no tenia cap intenció d’ofendre a ningú i que la lectura es tractava d’una acció artística.

El PEN Català, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Cultura Action Europe, International Authors Forum i PEN Club han volgut mostrar la seva disconformitat envers les represàlies a Dolors Miquel, ja que creuen que “en un país en què recentment s’ha aprovat una llei que restringeix greument la llibertat d’expressió i altres drets fonamentals, la «Llei mordassa», és essencial que els escriptors, i en general tots els artistes, obtinguin el suport de la comunitat internacional”.

Per tal de fer pinya, aquestes organitzacions han fet públic un comunicat en el que defensen que “no hi ha res que justifiqui l’insult i l’amenaça damunt d’una manifestació artística com ho és el recitat poètic”, i que “les mostres d’intolerància cada vegada més freqüents són una amenaça per a tota la societat, ja que posen en perill la bona convivència”. Les institucions en qüestió creuen que aquesta intolerància té un efecte devastador en el camp de la cultura, i afegeixen que és “una gran irresponsabilitat treure de mare i de context una acció cultural com a maniobra de distracció d’altres interessos polítics, no sempre manifestats de manera clara”.

El comunicat acaba deixant clar que ni el PEN Català, ni l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, ni Cultura Action Europa, ni International Authors Forum, ni el Pen CLUB es cansaran de defensar la llibertat de pensament, de creació i d’expressió, mentre sigui feta amb tot el respecte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

3 Comentaris
 1. Alguns apunts:

  Per molt “cristianes” que es facin dir aquestes dues associacions, en realitat són catòliques romanes.

  Al text que va recitar na Dolors Miquel, enlloc veig una paròdia de l’oració Parenostre. El text recitat és sexista, cosa que el Parenostre no ho és. Que la lectura d’aquest text tingués la intenció de ferir el sentiment religiós d’algú, això només ho saben poques persones… Però ja és gros llegir que el text (al meu parer, bastant mancat de qualitat) fos “promogut per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i el PEN Català”: d’això en diria “poca feina, i mal feta”.

  Als que s’han sentit ofesos, només dir-lis que si la seva fe trontolla per un simple text recitat, un dibuix o quelcom semblant, la seva fe està fonamentada sobre la sorra. I que no ofèn qui vol, sinó qui pot. I que la seva “croada contra l’infidel”, a part de ser ridícula, és un acte propagandístic que crec que el text no s’ho val.

  I els que creuen que dir que una acció cultural sigui una “m” és un atac a la llibertat d’opinió i creació, només dir-lis que tenen la pell molt fina, i que una mica d’empatia no els hi aniria gens malament.

  Que una acció com aquesta pugui ser delicte diu molt de l’alçada de les lleis, legisladors i servils d’aquest país.

  Atentament

 2. És evident que qualsevol cosa serà usat per a atacar les llibertats dels ciutadans. Però cal reconéixer que se li ha posat un “caramelet” a la boca dels peperos i ells han tancat la boca per fruir-lo. Naturalment recolze a la senyora poetessa però ha arriscat molt. Encara hi ha molta gent bona i, malintencionada. Que volen fer creure la “virginitat” d’una dona que va parir.

 3. Jo simpatitzo amb la poeta Dolors Miquel i la seva poesia. Tant, que el 2006 vaig comprar el seu llibre “Missa Pagesa” on hi ha inclòs el poema dels trons. A mi, que normalment no llegeixo poesia perquè no hi trobo el què, aquest llibre i el de “La Fàbrica”, de Martí Pol, em són de capçalera. Aquesta poesia sí que em commou. En canvi, quan et parlen de la ginesta florida, de les papallones o dels neons dels bars, francament, és com si em diguessin Llúcia. Però hi ha poetes i poesia amb els quals em sento identificat. I la Dolors Miquel n’és una d’elles. Ho volia dir. Gràcies.