Suite Barcelona: la ciutat recent fotografiada per Joan Pla

27.02.2019

Acaba de publicar-se un nou llibre de fotografies de Barcelona, obra de Joan Pla (Barcelona, 1941), que s’afegeix a una llista de noms com Miserachs, Pomés, Català Roca, Colom, Colita o Aymerich. En el pròleg del seu llibre, Pla s’apressa, amb natural modèstia, a declarar que no té cap afany d’emulació d’aquests grans fotògrafs que naturalment admira i coneix bé. Però, això sí, té en comú amb ells l’amor per la ciutat i la seva gent que destil·len les pàgines d’aquesta Suite Barcelona.

Autoretrat del fotògraf Joan Pla

Autoretrat del fotògraf Joan Pla

Joan Pla ha recorregut durant molts dies i moltes hores tots els carrers i racons de la capital catalana, on ell mateix indica que ha disparat més de 3.000 fotografies al llarg d’un període de cinc anys, del 2010 al 2016. Parlem, doncs, d’un reportatge sobre la Barcelona d’avui mateix, la que els lectors trepitgem encara cada dia, la que trobarem demà quan sortim a passejar. Aquesta immediatesa dona al llibre un valor especial, perquè actualitza amb una nova mirada les imatges de la ciutat per un període molt recent i de molt curta durada.

El llibre presenta una tria de cent cinquanta fotografies, totes elles en blanc i negre, que l’autor ha seleccionat de la quantitat ingent de material de què disposava. Una feina, aquesta de la tria -equivalent en certa manera a la del muntatge cinematogràfic- que els que la practiquem sabem la feinada que suposa però que és essencial per a l’èxit de la publicació. En aquest sentit val a dir que la selecció que es presenta està molt equilibrada, sense redundàncies i amb molt bons emparellaments de les imatges que comparteixen les dobles pàgines de llibre.

Els temes que tracten les imatges són molt diversos i comprenen totes les activitats amb què es pot trobar un passavolant curiós que passegi per la ciutat. Fotografies d’arquitectura i d’edificis, on es retraten tota mena d’espais urbans, platges, places, estacions, terrasses i jardins. També ocupen un espai destacat els mercats, les botigues, els comerços, els bars i restaurants i altres espais d’oci. La gent és també protagonista de moltes de les  fotografies. Els vianants caçats sense que se n’adonin, a l’estil d’allò que els fotògrafs francesos varen anomenar portraits volés, especialment els turistes, que omplen avui els carres més cèntrics, i també els que no ho són tant, de la ciutat. Els balls, les festes populars i altres activitats lúdiques que tan sovint omplen els carrers de Barcelona ocupen també un bon nombre de pàgines.

Estadi Olímpic. Montjuich 2015 | Foto: Joan Pla

Tot plegat ens ofereix una ampla mirada de caràcter calidoscòpic que se’ns presenta sense un ordre especial. Això, potser intencionadament, posa de manifest l’ambient caòtic que sempre comporta la vida urbana, especialment en les nostres ciutats mediterrànies. Potser alguns lectors més ordenats podrien trobar a faltar una certa agrupació temàtica que facilités el seguiment dels temes tractats.

Des del punt de vista estilístic, la fotografia del llibre es presenta amb una composició de factura pròpia del reportatge documental clàssic. Imatges equilibrades, directes, senzilles, sense artificis particulars. Amb una concreció sobre el que es vol retratar eliminant allò que pugui destorbar la mirada de l’espectador. Dominen els formats en vertical i quadrat

Són totes elles d’un blanc i negre potent, molt contrastat, amb molt poca gamma de grisos, i segurament han passat per un procés d’edició que els dona aquesta força dramàtica. I encara que es tracti d’imatges molt actuals, aquest tractament les apropa a l’estètica d’un reportatge d’una altra època i en certa manera les allunya d’una connexió molt directa amb l’estètica del món d’avui.

Homeless. Poble Nou 2015 | Foto: Joan Pla

Una època que, com exposa en la presentació del llibre, l’autor enyora amb considerable nostàlgia, sobretot pel que fa a la progressiva desaparició de llocs i establiments emblemàtics que el turisme i l’especulació urbana han fagocitat sense pietat. En aquest sentit, Pla fa una notable crítica d’aquesta situació i la compara amb la d’altres ciutats europees on han tingut actituds molt més conservacionistes i on encara es poden visitar i gaudir avui d’establiments de prestigi centenari.

En resum, ens trobem davant d’un llibre que actualitza fotogràficament la nostra visió de Barcelona i que s’incorpora a la nòmina de visions dels fotògrafs barcelonins que ens ensenyen com és la nostra ciutat. E unes paraules molt encertades del mateix Pla: el fotògraf és algú que sempre mira i de tant en tant veu alguna cosa. El llibre Suite Barcelona ens regala la seva mirada.