Sota l’esperit lluminós de Wayne Shorter

12.03.2019

Tres dels músics amb els quals Wayne Shorter ha conformat un dels quartets més sublims de la història recent del jazz van recrear l’esperit del mestre a la Nova Jazz Cava, el passat 8 de març. Capitanejat per Danilo Pérez, el trio que completaven John Patitucci i Terri Lynn Carrington van oferir les peces de Children of the Light en el marc del 38 Festival Jazz Terrassa.

El músic Wayne Shorter | Foto: Kursaal

El 2001, el saxofonista Wayne Shorter va fundar un quartet amb el qual ha signat algunes de les millors pàgines de la història recent del jazz. Un dels trets essencials d’aquella agrupació, a banda del tarannà explorador del seu líder, era —és— la complicitat entre els membres del grup. Shorter i els seus se les saben totes. Gairebé sense necessitat de mirar-se, dedueixen per on avançarà una música lineal, mutant i alhora profundament cadenciosa i, fins i tot, capritxosa. I per si no n’hi hagués prou, se la passen pipa, o almenys aquesta fou la sensació que van transmetre a Terrassa els tres membres del primer trio base del quartet de Shorter: Danilo Pérez (piano), John Patitucci (contrabaix) i Terri Lyne Carrington (bateria).

El 2015, quan el geni havia superat la vuitantena, va rebre un regal en forma de disc a les mans dels seus deixebles avantatjats. Children of the Light, signat per Pérez, Patitucci i Brian Blade, el bateria que va acabar substituint a Carrington, respon a l’esperit pacifista de la, diguem-ne, filosofia shortiana: cercar una llum que ens allunyi de la foscor d’un món cada cop més obscur, més eixut. És per tant, una proposta melangiosa, sensorial i també contrastant. Un viatge oníric que va arrencar amb la frase “‘cuérdense’ los cinturones,” pronunciada per Danilo Pérez a tall de salutació.

“Milky Way”, la primera peça de la nit, una mena d’introducció llarga, va avançar l’estil del primer passi: una música envoltant, bastida a partir de patrons seductors, de tensions recurrents, en creixement continu, amb girs inesperats i amb el lluïment dels intèrprets com a tret essencial. Fins a fregar l’èxtasi, com per exemple en les peces que van seguir a continuació: “Children of the Light” i “Sunborn and Mosquito”. El set va cloure amb un tema, “Lumen”, de reminiscències africanes, des del punt de vista rítmic, i amb una sorpresa final: una tonada que el pianista d’origen panameny va convidar al respectable a què la xiulés.

Si la primera part va ser absolutament torrencial, la segona va començar amb un to menys abassegador i amb una composició melodiosa de John Patitucci, “Midnight in a Congo Square”, que va precedir a un estàndard dels de tota la vida, “Round Midnight”. Fou una versió sublim del clàssic monkià que va lligar harmoniosament amb la cançó que van versionar tot seguit, “Overjoyed”, d’Stevie Wonder, amb vindicació inclosa de la jornada del 8M. Va ser el darrer tema abans de reblar la vetllada amb un bis en línia amb l’esperit del primer passi, “Alternative Reality”, dedicat ni més ni menys que a la filòsofa Angela Davis, excandidata a la vicepresidència dels Estats Units pel Partit Comunista i símbol de l’activisme d’esquerres, del feminisme i de la lluita pels drets de la població afroamericana al seu país.

Una proposta, la de Danilo Pérez, John Patitucci i Terri Lynn Carrington, bastida des de l’excel·lència, la sensualitat i, també, l’abstracció. Tot plegat sota el mestratge, l’esperit i l’univers frondós del gran Wayne Shorter.

De Youn Sun Nah al Pícnic Jazz

Si el passat cap de setmana va arrencar el 38 Festival Jazz Terrassa amb un inici de gala —visites del trio de Danilo Pérez i del flamant Jazzterrassman 2019 Kenny Barron—, la segona setmana del certamen egarenc no es queda curta i ofereix, el divendres 15 de març, el debut a Catalunya de la cantant coreana Youn Sun Nah (21 h, Centre Cultural Terrassa), una autèntica revelació en l’àmbit del jazz vocal. El cartell dels pròxims dies inclou també un homenatge terrassenc a Roy Hargrove (dijous 14 de març, 22 h, Nova Jazz Cava), una sessió dedicada al jazz català a la Nova Jazz Cava (dissabte 16, amb Impact, tribut a Charles Tolliver, i el duet Santi de la Rubia i Roger Mas) i un clàssic del Festival Jazz Terrassa: el Pícnic Jazz del Parc Vallparadís (diumenge 17, a partir del migdia), amb La Locomotora Negra, l’encontre entre el Víctor de Diego Quartet i Rick Margitza, Joan Vinyals Band i els saxofonistes salvatges de Dani Nel·lo.