Sota les cunetes, justícia i cançó d’autor

2.02.2016

Una generació de noves veus, sota la direcció d’Alfons Olmo, homenatgen les víctimes republicanes del franquisme al concert Sota les cunetes. Justícia! que tindrà lloc dins del festival BarnaSants el diumenge 7 de febrer  a l’Auditori Barradas de l’Hospitalet de Llobregat. 

Els participants del concert 'Sota les cunetes, justícia' | Font: Núvol

Els participants del concert ‘Sota les cunetes, justícia’ | Font: Núvol

Era dimarts, concretament 18 de febrer de 1975, quan La Vanguardia va publicar la notícia que confirmava que Joan Coromines, Agustí de Semir, Joan Antoni Cuadrado i Antonio Campos havien firmat, avalats per 1.800 signatures més, els documents per a la legalització de l’Associació Catalana d’Ex-presos Polítics. Eren firmes valentes, tenint en compte que encara faltaven uns quants mesos per aquell dijous 20 de novembre en què per les orelles dels ciutadans d’Espanya hi entrà la veu emocionada de Carlos Arias Navarro, aleshores president del govern, anunciant “Españoles, Franco ha muerto”.

La casualitat ha volgut que també sigui un dimarts, però quaranta-un anys més tard, que un representant de l’Associació Catala d’Ex-presos, Salvador Milà, es trobi assegut en una roda de premsa. L’acompanyen Jordi Lon, membre d’Òmnium Cultural; Alfons Olmo, cantant; Pere Camps, director del projecte cultural Barnasants, i Josep Lluís Marcè, regidor de cultura de l’Hospitalet del Llobregat. Que s’ajuntin no és casualitat: és conseqüència d’una mala gestió política que fa que el 2016 encara hi hagi persones reivindicant la memòria de les víctimes del franquisme. I és que avui ells cinc presenten un concert especial que acull el festival Barnasants i que té un títol que parla per si sol: Sota les cunetes. Justícia!.

Haver de demanar justícia a aquestes alçades té collons. Ho diu Pere Camps sense embuts, en la seva línia. La línia que el portà a crear BarnaSants l’any 1995, i que ha aconseguit que el projecte s’hagi consolidat com a referent dins del món de la cançó d’autor. “El BarnaSants ha passat de ser un lloc de resistència a ser un lloc de referència”, explica. Aquest status quo és el resultat de no haver amagat mai que al BarnaSants, amb la música es fa política. Així ho recalca Salvador Milà: “BarnaSants és l’exemple que tota activitat cultural té sempre un compromís social i polític. Qui no el té, està al bàndol dels poderosos”.

La reivindicació política del concert Sota les cunetes. Justícia! és clara: homenatjar les víctimes republicanes del franquisme. Ara, que fa 80 anys de la Guerra Civil. “Que faci 80 anys de la guerra i encara estiguem així no és preocupant”, apunta Milà, de l’Associació d’Ex-presos; “El que és preocupant és que faci 40 anys de la mort del dictador i les coses encara no hagin canviat”. Durant els anys de dictadura, la impunitat té raó de ser. Després, ja no. “Es pretén mantenir la ficció de que el franquisme és un sistema jurídic”, declara Salvador Milà.

Sota les cunetes. Justícia! no és el primer acte públic en memòria de les víctimes del franquisme que s’ha fet a Catalunya, tot i que n’hi han hagut pocs. El més remarcable va tenir lloc el 22 d’abril de 2002 al Liceu, on es va retre homenatge als detinguts, torturats, empresonats i assassinats pel feixisme, i que va acabar amb la demanda de la llei de Memòria Històrica, que finalment s’aprovà el 2007.

El 2015, Òmnium Cultural va dur a terme l’acte Justícia pels crims del franquisme, coincidint amb els 40 anys de la mort del dictador Franco. En nom d’aquesta organització, Jordi Lon remarca que la cultura “ha d’amplificar la justícia i la dignitat, no la venjança”. Arran d’aquest homenatge d’Òmnium neix la idea del concert Sota les cunetes. Justícia!, i de fet, aquesta organització ha cedit a BarnaSants els vídeos de testimonis afectats que es van usar en la reivindicació en qüestió.

Aquest diumenge 7 de gener se celebrarà a l’Auditori Barradas de l’Hospitalet de Llobregat el concert Sota les cunetes. Justícia!, dirigit per Alfons Olmo (VerdCel), músic d’Alcoi. Els cantants que formaran part de l’acte són Feliu Ventura, Rusó Sala, Meritxell Gené, Cesk Freixas, Montse Castellà i Joanjo Bosk, una generació jove de noves veus que cantarà temes de Maria el Mar Bonet, Raimon, Ovidi Montllor, Serrat, Lluís Llach, Francesc Pi de la Serra, Marina Rossell, Joan Isaac, Joan Pau Giné, Guillem d’Efak, Xavier Ribalta, Ramon Muntar, el grup Coses i Teresa Rebull.

El concert parteix de tres premisses: la diversitat de gènere, la diversitat de territoris (“tot i que ens hagués agradat que vingués algú de Ses Illes”, explica Alfons Olmo), i un sentit cronològic que començarà fent referència a la república prèvia al franquisme, travessarà la guerra civil espanyola i desembocarà en el final d’aquesta. En la música, Olmo defensa la necessitat de lligar compromís i estètica: “No n’hi ha prou en cantar en català a València, hem de transmetre el clatellot: tenir memòria però atrevir-nos a canviar”.

Des de la voluntat de tenir memòria i reivindicar canvis, l’Auditori Barradas de L’Hospitalet del Llobregat acollirà a les 19h aquest concert especial del BarnaSants. Perquè sense memòria també guanyen ells, com diu Pere Camps. I perquè qui va portar persones a la cuneta i qui segueix sense obrir-la, tots són criminals de guerra; segons deixa clar Salvador Milà. Sota les cunetes. Justícia! no és només un concert que denuncia la impunitat del genocidi feixista, sinó també un homenatge a totes les famílies que alguns dimarts, o dimecres, o tant se val el dia, van haver de preguntar-se què volia aquella gent que trucava de matinada.