Sororitat, neologisme de l’any 2018

18.12.2018

Sororitat ha estat el mot escollit entre les 5.500 persones que han participat en la votació del Neologisme de l’any 2018. La paraula ha obtingut el 32,6% dels vots, i així s’ha posicionat en el primer lloc de la votació, per sobre d’èpic-a (14,3%) i demofòbia (11,2%). Ara, sororitat serà candidata a formar part del Diccionari de la llengua catalana.

Manifestació del 8 de març de 2017 | Foto: ACN

El terme sororitat fa referència al vincle que es crea entre dones, basat en la solidaritat, el compartiment d’experiències, interessos, preocupacions, etc. La paraula està formada a partir del mot llatí sŏrŏr, ōris, que significa germana. Tot i que no es tracta d’un concepte nou, no es pot negar que l’ús i la popularitat del mot s’han disparat en els darrers anys, sobretot en l’àmbit de la ideologia feminista.

El terme, tal com es reivindica actualment, va ser acotat per l’antropòloga Marcela Lagarde, que el va definir a partir d’una dimensió ètica, política i pràctica del feminisme contemporani. Tot i això, Miguel de Unamuno ja proposava l’ús de la paraula per al castellà l’any 1921, a La tía Tula.

Els organitzadors de la iniciativa, la UPF i l’IEC afirmen que “el resultat més important d’aquesta quarta edició del ‘neologisme de l’any’ és el gran èxit de participació”, ja que han votat més de 5.000 persones, com en l’edició passada. Per aquest motiu, consideren que és una iniciativa que ja està consolidada en la societat catalana.

L’elecció d’un mot tan relacionat amb el moviment feminista ha tingut una bona rebuda, però algunes veus no han tardat a criticar l’ús de la imatge que s’ha fet servir per anunciar el neologisme d’enguany, per la seva manca de coherència amb el significat de la paraula:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Aberració cacofònica, la tal “sororitat”. No hi havia una altra manera, més simple i clara, d’expressar aquest nou concepte?