Som un País de Paraula

1.11.2015

Catalunya és un país molt ric en l’àmbit lingüístic. Alguns grups d’investigació calculen que actualment al territori es parlen fins a 300 llengües diferents, si bé moltes ens passen sovint inadvertides. És per fer-nos adonar d’aquesta riquesa que ara ha nascut un lloc virtual que té com a reivindicació principal mostrar la diversitat lingüística del país “des d’un punt de vista d’enriquiment i compromís”: País de Paraula.

576_1376293698vaicatalana (1)País de paraula aposta per l’enriquiment “perquè considerem que el fet de conèixer i valorar el particular bagatge cultural dels ciutadans d’un país, fa que la seva societat sigui més oberta i més forta davant els esforços uniformitzades del món global”, així com pel compromís “perquè valorar la diversitat comença per contribuir a la plena vitalitat del que és propi d’un territori”. A partir de la llengua i la cultura catalanes com a punt en comú en la societat, País de Paraula vol ser un espai d’inclusió obert a totes aquelles persones que se sentin compromeses amb el país i el manteniment de la diversitat “independentment del seu lloc d’origen i de la seva llengua familiar”.

Ideat per Grup Koiné, el web és un espai col·laboratiu i divulgatiu sobre les llengües que es parlen a Catalunya. Compta amb el suport de lingüistes i filòlegs com Pau Vidal, Diana Coromines, Silvia Senz i Lluís de Yzaguirre. Així mateix, el GELA (Grup d’Estudi de les Llengües Amenaçades, M. Carme Junyent i Juan Carlos Moreno Cabrera hi col·laboren com a assessors acadèmics.

Cada mes s’ampliaran els continguts del web a partir de nous materials com autobiografies lingüístiques de catalans de naixement o d’adopció i de gent dels Països Catalans, “rajoles” (càpsules informatives sobre les diferents llengües dels catalans), animacions divulgatives sobre qüestions de sociolingüística, acudits gràfics i recomanacions i publicacions properes a la nostra línia.