Som un cor de resistents

29.10.2014

La Fundació Carulla ha lliurat aquest dimarts al Pati Llimona de Barcelona els premis Francesc Candel, uns guardons que reconeixen el valor de la diversitat cultural i premien les bones pràctiques en l’àmbit de la integració dels immigrants en la societat catalana. Projectes basats en la música i les arts escèniques són distingits amb Premis Francesc Candel La natura i la cohesió a través de les famílies centren altres propostes premiades

El Cor Àkan va tancar el lliurament dels premis Francesc Candel al Pati Llimona

El Cor Àkan va tancar el lliurament dels premis Francesc Candel al Pati Llimona

Els Premis Francesc Candel van ser creats per la Fundació Lluís Carulla amb la finalitat de reconèixer i difondre bones pràctiques en l’àmbit de la integració dels ciutadans catalans d’origen immigrant. Són cinc premis dotats amb 3.000 euros cadascun. Enguany, coincidint amb el cinquantenari de la publicació d’Els altres catalans de Francesc Candel, arriben a la seva onzena edició.

La música i les arts escèniques són la base de tres dels projectes que aquest any han rebut premis Francesc Candel. Concretament, de Xamfrà, de l’Arc Taller de Música de Barcelona; el Cor Àkan, de la gironina Associació Àkan; i el Taller de teatre, de la Fira de Teatre al Carrer i Oficina d’Acció Social i Ciutadania de l’Ajuntament de Tàrrega de la ciutat de l’Urgell.

Les altres dues iniciatives guardonades tenen a veure amb una experiència que pren com a base el model educatiu de les Comunitats d’Aprenentatge, el Taller d’estudi assistit a famílies, alumnes, pares i fills en aprenentatge dialògic, de l’Escola Mas Masó, de Salt; i el contacte amb la natura per a joves en risc d’exclusió, que és el que proposa el programa Tamunt. Joves, pertinença i identitat cultural, de l’Associació per la Cooperació, la Inserció Social i la Interculturalitat (ACISI) de Tortosa.

Aquestes propostes han estat distingides d’entre un gruix de 52 que es van presentar per un jurat format per Imma Boj, Orland Cardona, Andreu Domingo, Carles Duarte, Najat El Hachmi, Josep Gonzàlez-Agàpito, Núria Llevot, Sandra Rodríguez i Laia Tomàs.

 

50 anys d’Els altres catalans’

L’acte es va convertir en un homenatge a Francesc Candel, ara que es compleixen els cinquanta anys de la publicació d’Els altres catalans. Un llibre que es va iniciar a partir d’un encàrrec d’Edicions 62, que inicialment va proposar el títol ‘Nosaltres els immigrants’, amb la idea de repetir l’èxit del llibre fundacional de l’editorial, ‘Nosaltres, els valencians’ de Joan Fuster. Candel va tenir molt clar que aquell títol no podia ser i va fer una contraproposta, Els altres catalans, un títol que s’ha convertit en una expressió feliç, fins al punt que molta gent s’hi refereix sense saber-ne l’origen. “Els altres catalans avui ja no es diuen José o Carmela, sinó Ahmed, Najat o Amina”, va dir Assumpta Eixarch, en nom dels guanyadors.

“Francesc Candel marca un abans i un després en la manera d’abordar el fenomen de la immigració”, va dir Laia Tomàs en nom del jurat. “La integració només és possible si es fa des del resepcte a les identitats diverses i la voluntat dels nouvinguts a sentir-se plenament catalans”. Segons Tomàs, ha estat ardu triar entre les 52 candidatures presentades als premis Candel. “El veredcite ha sigut dificil. Finalment hem triat projectes innovadors amb incidència social. També hem volgut premiar diferents ubicacions geogràfiques i projectes d’àmbits culturals diversos”.

Neus Munté, consellera de Benestar Social i Família, va tancar els parlaments destacant la fortalesa del teixit associactiu català, que ha estat clau per afavorir la integració i el sentiment de pertinença de tantes persones.

L’acte es va cloure amb un concert del Cor Àkan, una coral de Salt formada per catalans autòctons i catalans d’origen subsaharià. Mª Lluïsa Geronès, portaveu de la coral, va commoure l’audiència amb un parlament emocionant: “Som un cor de resistents que véne de la guerra, no som un cor que anuncia missatges feliços de la Coca-Cola. Un cor de gent que no pot oblidar el dolor que ha viscut, al cor de l’Àfrica, però que té una força immensa i amb aquesta força proclamem el dret a ser feliços”.

 

Lliurament dels premis Candel, al Pati Llimona

Neus Munté, consellera de Benestar Social i Família, lliura undels  dels premis Candel, al Pati Llimona

Els projectes guardonats

 

Xamfrà L’Arc
Taller de Música
Barcelona

Perquè és una iniciativa que afavoreix la gestió de la diversitat al barri del Raval mitjançant la música i les arts escèniques, a partir de considerar-les una font de riquesa que aporta nous valors a la societat catalana i, alhora, permet prendre consciència de la cultura, les músiques i les tradicions d’altres llocs del món. El projecte planteja la idea que les arts, en tant que idioma universal, ajuden els nens i les nenes a viure al món, entendre’l millor i saber-hi estar, i, com a espai creatiu, els proporciona les eines i habilitats socials necessàries per aprendre a conviure en la societat intercultural d’avui.

 

El Cor Àkan
Associació Àkan
Girona

Per un projecte format per gent immigrada de més de vint països de totes les edats, amb dificultats per viure, que, mitjançant la formació d’un cor, els assajos i els espectacles, aconsegueix múltiples objectius: ser un canal d’expressió de la realitat del col·lectiu a través de les lletres de les cançons; acostar-la al públic amb els espectacles i que sigui reconeguda; tenir unes fites que engresquen i donen sentit a les seves vides; potenciar el sentiment de pertinença a través de les reunions per assajar; recuperar la força interior per afrontar els problemes de la vida diària, i afavorir la integració social amb l’aprenentatge de la llengua catalana.

 

Taller d’estudi assistit a famílies, alumnes, pares i fills en aprenentatge dialògic
Escola Mas Masó
Salt

Experiència basada en el model educatiu de les Comunitats d’Aprenentatge, en què les famílies es constitueixen en un grup actiu de la comunitat educativa, és una bona mostra de com la implicació solidària i coordinada entre famílies, alumnes i mestres és indispensable per a l’optimització dels aprenentatges i la formació a l’escola. Aquesta participació activa i mancomunada afavoreix la cohesió social i esdevé un element de desenvolupament dels valors humans, socials i cívics de cadascun dels membres de la comunitat educativa que hi participa.

 

Taller de teatre
Fira de Teatre al Carrer i Oficina dAcció Social i Ciutadania, Ajuntament de Tàrrega

Es tracta d’una iniciativa original que es mou tant en l’àmbit de la inclusió social com en el de la creació col·lectiva i que involucra en el teatre persones d’origen immigrant residents a la localitat de Tàrrega. A partir de diverses temàtiques que s’uneixen en un taller-espectacle de la Fira Tàrrega (“la llar”, “la pertinença a un lloc”, “el ser estranger”, “el ser sospitós”…), un grup de desconeguts comparteixen històries i vivències comunes i participen, amb la resta de la societat, en una recerca interactiva per reflexionar sobre el model de convivència i d’integració a Catalunya.

 

Tamunt. Joves, pertinença i identitat cultural
Associació per la Cooperació, la Inserció Social i la Interculturalitat (ACISI)
Tortosa

Conscients que els joves d’origen estranger són un dels segments de població, més afectats per la crisi econòmica i la manca d’oportunitats, ACISI, amb el suport de L’Obra Social La Caixa i el Departament de Benestar Social i Família, va posar en marxa a Tortosa el programa Tamunt, que consisteix a posar els joves en risc d’exclusió i amb crisi identitària en contacte amb la natura a través d’activitats que els ajudin a millorar la seva autoestima i la seva competència personal. Després de cinc anys, els que hi han participat han creat relacions de confiança, han millorat el seu rendiment escolar i han incidit en la millora de la convivència ciutadana a l’escola, al barri i a l’entorn natural.