Som Cinema, mostra de cinema i audiovisual català

22.10.2015

Dimecres es va donar el tret de sortida a la 6a edició de la Mostra de Cinema i Audiovisual Català Som Cinema, amb l’objectiu clar de ser un aparador de joves artistes i creadors cinematogràfics de casa nostra. Fins el 25 d’octubre es podran veure a diferents espais de Lleida una mostra dels treballs seleccionats.

Nick, llargmetratge inaugural de SomCinema

Fotograma de Nick, llargmetratge inaugural de Som Cinema

Després d’una parada de quatre anys, la Mostra de Cinema i Audiovisual Català Som Cinema, reemprèn la seva activitat i ho fa amb la mateixa fermesa, amb un objectiu clar de preservar el foment i la divulgació de nous creadors en el camp cinematogràfic i audiovisual. La Mostra ofereix el seu aparador a les produccions audiovisuals realitzades des de les escoles de cinema, productores independents o àrees d’audiovisual universitàries dels territoris de parla catalana.

En l’acte inaugural que va tenir lloc dimecres a l’Auditori Municipal Enric Granados, es va poder veure el curtmetratge “2037” protagonitzat per Berto Romero i Alexandra Jiménez, aquesta comèdia dirigida per Enric Pardo i produïda per El Terrat ens narra la història de Marc, un documentalista que treballa en una empresa de viatges en el temps.

Seguidament vam gaudir del thriller “Nick,” del lleidatà establert a Andorra José Pozo. El llargmetratge que ha estat seleccionat i premiat en diversos certàmens narra la història d’un jove de quinze anys, Nick, que ha estat expulsat del col·legi i enviat a viure amb la seva germanastra, oficial de policia, en un petit poble on mai hi passa res, fins llavors. Gravat i produït a Andorra, Pozo va remarcar que es tracta d’un film de baix pressupost però que això no es nota en la seva presència, i en va destacar la seva imatge i fotografia.

La Mostra compta amb quatre seccions competitives, que es divideixen en llargmetratges de ficció i documental i curtmetratges de ficció i documental. Enguany, com a novetat, des de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida s’ha creat el Premi Arts Audiovisuals-IEI 2015, un reconeixement de 5.000€ al Millor Llargmetratge de Ficció. A aquest reconeixement, hi hem de sumar els premis Som Cinema per a curtmetratges i documentals.

Manel Montañés, director de Som Cinema, va insistir que es treballa des del convenciment, i afegí: “És un festival necessari, un festival únic a Catalunya dedicat exclusivament a la promoció del talent emergent”. Montañés també va fer una crida demanant més suport per als nous creadors.

A Som Cinema també hi té lloc una secció no competitiva, en ella hi podem veure els curtmetratges guanyadors de la 9a edició dels premis Llanterna Digital 2015. El llargmetratge “Aqueth Dia i Auie ua nòça” dirigit per Natàlia Lloreta i Mireia Boya que forma part de la Mostra de Cinema Occitan que es passarà a l’Aula Magna de l’IEI. També hi ha un espai per l’animació, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació ANIMAC celebra el Dia Internacional de l’Animació i ho farà en el marc del Som Cinema i amb els experiments animats de la Laura Ginés. I l’últim dia de la mostra i dins de “Primer Tast”, podrem veure un avançament de les produccions audiovisuals que s’estan duent a terme a la demarcació de Lleida.

Podeu consultar totes les sessions dins de la mostra SomCinema al seu web.