Solsona estrena biblioteca

6.06.2015

Des d’avui Solsona té una nova biblioteca, amb una superfície útil de 1.247,18 metres2. La Biblioteca s’anomena Cal Morató, en homenatge a Carles Morató i Brugaroles (Vic 1721 – Solsona 1783), membre destacat d’un llinatge d’escultors i autor de nombrosos retaules i escultures d’arreu de Catalunya.

Biblioteca Cal Morató, de Solsona | Departament de cultura

Biblioteca Cal Morató, de Solsona | Departament de cultura

El nou equipament se situa a l’anomenada “Illa Cultural” del nucli antic de Solsona, a l’edifici de Cal Morató. Els reptes principals per harmonitzar el nou edifici de la biblioteca amb aquest entorn físic singular han estat la restauració de l’edifici i les troballes arqueològiques d’un pati interior i elevat per adequar-lo a la seva funció original de plaça (llotja), amb arcs perimetrals que daten de l’època medieval.

La biblioteca s’organitza en tres plantes i un altell. S’estructura en forma d’L a la planta baixa, on hi trobem una sala d’actes, anomenada saló de les Homilies d’Organyà, una zona d’acollida i promoció amb un espai per a premsa diària i el taulell de préstec, el dipòsit documental, una sala de reunions i el despatx de direcció. A la planta primera, a nivell del carrer Castell, hi ha l’àrea de diaris i revistes, un espai multimèdia i la zona infantil. En planta segona hi ha el fons general i a la planta altell un espai de suport i un espai de treball intern. Ofereix els serveis propis de biblioteca pública i compta amb un fons aproximat de 15.000 volums, dels quals 1.100 són documents sonors i 1.400, audiovisuals. A més, compta amb la subscripció a 58 títols de revistes i 2 diaris.

El nou equipament dóna compliment al que preveu el Mapa de la Lectura Pública de Catalunya vigent (2014). La biblioteca és de titularitat municipal i està dirigida per Ester Barniol Carod i s’integra al Sistema de Lectura Pública de Catalunya (SLPC), constituint-ne l’equipament núm. 387. També rep el suport de la Central de Biblioteques de Lleida.