Sol Picó explora la masculinitat a Dancing with frogs

9.10.2017

Després d’investigar la condició femenina a We Women, Sol Picó torna als escenaris amb Dancing with frogs, un muntatge que reflexiona sobre els diferents models de masculinitat i la dualitat inherent en un univers masculí en procés de canvi. La presentació d’aquest nou projecte s’ha dut a terme al Mercat de les Flors, on farà temporada del 2 al 5 de novembre després d’estrenar-se el 13 d’octubre, en el marc del Festival Temporada Alta al teatre El Canal de Salt.

‘Dancing with frogs’ de Sol Picó. | © Consuelo Bautista

Com és l’home del S.XXI? Què s’espera d’ell? Quines qualitats són intrínseques d’una suposada masculinitat? Com la viu i pateix el propi home?

Amb aquest muntatge, Picó desenvolupa una reflexió on hi pesen més les preguntes que no pas les respostes, per poder crear un marc de reflexió obert i sempre en procés de desenvolupament que interpel·la la identitat masculina. En paraules de l’artista, Dancing with frogs esdevé “una aventura àcida, bruta, disbauxada, divertida, tragicòmica” que investiga conceptes com el patriarcat, la virilitat, la testosterona, la fragilitat o la violència, sota la premissa de descobrir-hi nous interrogants.

De We Women a Dancing with frogs

Des de l’estrena al Festival Grec de 2015 fins a dia d’avui, We Women ha anat creixent com a espectacle i ha pogut consolidar-se en una reflexió més profunda i completa. Aquest mateix procés de creació constant és el que Picó es proposa seguir amb Dancing with frogs. De fet, el material recopilat durant el càsting que va engegar el projecte, ja va col·locar sobre la taula una de les primeres reflexions a treballar. I és que aquells artistes que se’ls demanava que enregistressin un vídeo curt explicant què era per ells l’home del S.XXI, coincidien en exposar una mateixa sensació de confusió, de dificultat a l’hora d’identificar-se a partir dels patrons masculins estereotipats.

Arran d’aquest càsting, Picó va crear un equip artístic per poder donar forma a aquestes i altres qüestions, i que està format pels músics Pere Jou i Antoni Comas, l’actor Elías Torrecillas i els ballarins Daniel Corrales, Junyi Sun, Carlos Fernández Fuentes, Valentí Rocamora i Guillermo Weickert.  

Segons Picó, el procés de creació s’ha nodrit d’improvisacions, a través de les quals han aflorat les diferents veus masculines amb “tota la seva ràbia, força i masculinitat” i s’han pogut detectar els punts d’inflexió que uneixen les diferents perspectives; com per exemple, “l’excés de masculinitat” inherent al nostre segle.

Sol Picó, de nou, a escena

Inicialment, Picó no es plantejava pujar dalt l’escenari en aquest nou muntatge, però el mateix procés de creació la va conduir a adoptar també aquest rol. “Tenia la necessitat total de reflexionar sobre l’altra part i em vaig dir: el que jo vull és investigar”. Va ser així com la coreògrafa valenciana es va incorporar en el muntatge a mode de lligam connector dels diferents personatges. Recerca creativa amb perspectiva doble. Així doncs, a Dancing with frogs podreu gaudir de la Sol Picó coreògrafa i, alhora, la ballarina que s’endinsa a investigar la seva pròpia masculinitat. Una nova aventura gens convencional per una artista sense límits.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Em sembla molt interessant que tots aquests ballarins interpretin la idea dels diferents comportaments de l’home en procés de canvi, sota el punt de vista d’una dona i sota les regnes d’una dona, la qual també hi intervé per experimentar el que ella ens qüestiona.
    Hi anirem!