Softcatalà presenta la versió 1.2 del Catalanitzador

22.07.2012

Softcatalà presenta la versió 1.2 del Catalanitzador, un programa que posa a l’abast de qualsevol usuari de forma senzilla tenir en català els ordinadors amb Microsoft Windows. En executar el programa, s’analitza de forma automàtica  l’ordinador per determinar els canvis que cal fer i, en un procés guiat de 4 pantalles, es realitzen els canvis sense que l’usuari s’hagi de preocupar de res més.

Des de la seva publicació el 22 d’abril de l’any passat, més de 25.000 usuaris han catalanitzat el seu ordinador amb el Catalanitzador per al Windows. Podeu consultar les estadístiques aquí.

Viure i treballar plenament en català amb el Microsoft Windows

L’objectiu del Catalanitzador per al Windows és simplificar la catalanització de qualsevol sistema Microsoft Windows, aplicant-hi els canvis de configuració, els paquets de llengua i els correctors ortogràfics necessaris per tal que l’usuari pugui treballar en català. En sistemes operatius com ara GNU/Linux, emprar el català és molt senzill: quan l’usuari tria el català com a llengua de treball, automàticament canvia la llengua del sistema, els correctors ortogràfics que s’usen i la llengua de les aplicacions. En canvi, en entorns Microsoft Windows aconseguir el mateix objectiu requereix d’un gran esforç per part de l’usuari, que inclou: realitzar canvis en la configuració, baixar paquets de llengua de diferents webs que són específics per a certes versions de les aplicacions i edicions del
sistema operatiu, i la tria d’opcions específiques per a diversos programes.

L’objectiu final del Catalanitzador és que el resultat per al català sigui el mateix que per a qualsevol de les llengües principals del Windows, augmentant de forma significativa l’ús actual del català en aquesta plataforma, que se situa al voltant del 15%, segons diverses
estimacions.

Accions que realitza

Instal·la els paquets d’idioma en català de les següents aplicacions:

* Microsoft Windows XP, Windows Vista i Windows 7
* Microsoft Office 2003, 2007 i 2010
* Internet Explorer 6, 7, 8 i 9
* OpenOffice.org 3.2 i 3.3
* Adobe Reader 9 i 10 (lector de PDF)
* Windows Live Essentials 2011

Canvia la llengua de navegació al català en qualsevol versió dels següents navegadors:

* Internet Explorer
* Chrome
* Firefox

Realitza els següents canvis de configuració:

* Configura el català com a llengua del sistema
* Configura el català com a llengua d’escriptura

Novetats de la versió 1.2

La versió 1.2 presenta com a novetat la catalanització addicional de les següents aplicacions:

* Adobe Reader 9 i 10 (lector de PDF)
* OpenOffice.org 3.2 i 3.3
* Windows Live Essentials 2011

La importància de navegar en català

Gràcies al canvi de llengua en els navegadors que realitza el Catalanitzador, els usuaris s’identificaran a partir d’aquell moment com a catalanoparlants quan naveguin, i aquelles aplicacions web que siguin multilingües i tinguin versió catalana es mostraran en català.

Aquest canvi és molt important, ja que determina el pes real de la llengua catalana a Internet, actualment fortament subestimat. A més, afecta la visibilitat del contingut web en català d’empreses i institucions públiques. Els cercadors d’Internet mostren els resultats en funció de dos paràmetres: l’estat on es troba l’ordinador i la llengua de navegació definida als navegadors. Si l’usuari no té definit el català al navegador, el contingut en català no apareix en les primeres posicions, sinó que resta amagat als usuaris. Això fa que
els usuaris facin servir contingut web en altres llengües (espanyol, anglès, francès…) en comptes de fer-ho en català. Per exemple, aquest és un problema molt real que afecta la Viquipèdia, una de les Wikipedies més actives, però amb dificultats per arribar al seu públic objectiu.

El Catalanitzador, desenvolupat per Softcatalà, compta actualment amb el suport de Direcció de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) del Departament d’Ensenyament, Xarxa Vives d’Universitats dels territoris de parla catalana, Fundació puntCAT, Plataforma per la Llengua, Amical Viquipèdia i WICCAC.

 

Font: Infozèfir/Softcatalà

Font: Novetats@llistes.softcatala.org
http://llistes.softcatala.org/mailman/listinfo/novetats