Six Catalan Poets

27.02.2016

La prestigiosa revista gal·lesa de poesia «The Seventh Quarry» ha obert una nova finestra internacional a la literatura catalana. Ho hem d’agrair al seu fundador i director, el poeta i dramaturg Peter Thabit Jones, que ha volgut dedicar un volum monogràfic i bilingüe (anglès-català) a la poesia catalana contemporània: Six Catalan Poets.

Àngels Gregori

Àngels Gregori

 

Per a l’ocasió, n’ha encarregat la direcció a la poetessa, traductora i hispanista nord-americana Kristine Doll, que ja havia fet alguna incursió en la catalanística, com per exemple la seva edició i traducció (amb Robert Brown) de Joan Alcover: Elegies (Merrick, Nova York: Cross-Cultural Communications, 2004), amb il·lustracions d’Eduard Arranz-Bravo. La professora Doll hi ha escrit un adient pròleg especialment adreçat al lector internacional en llengua anglesa, més o menys familiaritzat amb la literatura espanyola però desconeixedor de la realitat catalana i la seva literatura. I ha aplegat en aquest volum sis poetes (tres dones i tres homes) de diferents generacions i procedents dels diferents Països Catalans. Tres del Principat de Catalunya: August BoverTeresa d’Arenys i Jordi Larios –aquest darrer resident al País de Gal·les des de fa anys; dos del País Valencià: Gaspar Jaén i Urban i Àngels Gregori; i una de les Illes Balears: la mallorquina Antonina Canyelles. Doll, a més de traduir alguns poemes ella mateixa, ha comptat amb un equip de traductors extraordinari, majoritàriament britànics: Helena Buffery, Anna Crowe, Dominic Keown, Roger Maimí i Alan Yates.

Six Catalan Poets es pot trobar, a casa nostra, a les llibreries La Central (carrer Mallorca), Documenta i Laie, de Barcelona, i El Setciències, d’Arenys de Mar.