Sirin Adlbi Sibai. La mirada fit a fit de la dona musulmana

21.04.2017

La visió de Sirin Adlbi Sibai sobre el món actual des de l’islam ha provocat debat i un gran interès. Darrerament, Adlbi Sibai sovinteja a Barcelona per les diverses conferències que hi té programades i, segons l’entrevistadora, Lluïsa Julià, que va poder assistir a la darrera que va fer el passat mes de febrer sobre el seu llibre La cárcel del feminismo, les sales les té sempre plenes.

Sirin Adlbi Sibai. Foto: Tina Bagué – Arxiu “Serra d’Or”

Sirin Adlbi Sibai és doctora en estudis internacionals mediterranis per la Universitat Autònoma de Madrid. També ha apostat per l’acció directa i ha creat diverses ONG ―i hi ha cooperat― per al desenvolupament del món àrab.

L’autora, una dona musulmana amb hijab, se sap vista com la representació universal de la dominació femenina, tot i que ella el porta lliurement i reclama el dret a la diferència. De fet, al contrari de moltes feministes islàmiques, Adlbi creu i defensa que la Revelació alcorànica garanteix els drets de la dona. Una altra cosa és el projecte sociopolític o la visió del món que es tingui.

Per a Sirin Adlbi Sibai, Occident construeix la seva pròpia dialèctica des de la superioritat, simplificant-la en oposicions de binomis com Occident/Orient; cristianisme/islamisme; civilització/barbàrie… afavorint així l’islamofòbia. Per exemple, quan es parla de feminisme es diu: «si vols alliberar-te has de ser com nosaltres, has de renunciar a la teva cultura, als teus valors»

Sirin creu que l’11 de setembre de 2001 va néixer el terrorisme islàmic que patim i pel qual el musulmà és considerat una amenaça global. En conseqüència, apareix la por al món occidental i aquesta por és aprofitada pels governants per a fomentar l’autoritarisme; tot i això diu que la imatge d’Europa no és uniforme i n’amaga moltes d’invisivilitzades. Admet, també, que a molts països l’islam ha quedat reduït a una paròdia en mans de les diferents dictadures que l’utilitzen com a excusa per mantenir-se en el poder.

Llegeix l’entrevista sencera al número d’abril de Serra d’Or, en paper o en digital!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris
 1. Quan un llibre revelació, sigui la Bíblia o L’Alcorà o el que sigui ha de garantir els drets de la dona o de qualsevol altre col·lectiu humà és que quelcom no va bé.

  • D’aquí la necessitat d’estudiar i escodrinyar aquests llibres. Poden portar molta llum a una humanitat orfe d’esperança.
   Si quelcom no va bé, de ben segur que no és perquè hom es guiï pels valors de la Bíblia.

   No esic d’acord amb la igualtat “Occident = cristianisme” que diu aquesta autora. A occident hi ha més cristianofobia que no pas islamofobia (però això ja és un altre tema, i no cal entrar en comparançes).

   Atentament