Sirga, diàlegs entre espais i sons

Arrenca la segona edició del Sirga, el festival de músiques de recerca i patrimoni de les Terres de l’Ebre. El concert inaugural va ser un interessant i complet mostrari de les músiques que presenta el festival, amb una tria d’obres d’autors membres de l’Associació catalana de compositors.

Arrenca la segona edició del Sirga, el festival de músiques de recerca i patrimoni de les Terres de l’Ebre. El concert inaugural va ser un interessant i complet mostrari de les músiques que presenta el festival, amb una tria d’obres d’autors membres de l’Associació catalana de compositors. Es va celebrar a l’Auditori Mompou de la seu barcelonina de l’SGAE.

Jean-Pierre Dupuy

La vetllada va començar amb dues breus intervencions dels coordinadors del Sirga, Aina Vega i Joan Bagés. Vega va comentar els objectius del festival, entre els que hi ha el d’impulsar la música contemporània entesa com aquella que “intenti buscar més enllà del so tradicional, que investigui noves sonoritats, que està interessada en nous corrents i oberta a noves experiències sonores”. Per la seva banda, Bagés va valorar el fet que el programa no estigués format exclusivament per música electrònica: “Aquest corrent de pensar la música, sigui acústica o electrònica, però des de la vessant electrònica, és una de les característiques del festival. La reflexió de la composició avui en dia passa per processos que venen de la música electrònica”.

Amb el títol Diàlegs electroacústics: entre el so electrònic i el so instrumental, el programa va ser un reflex d’aquesta mirada, d’aquesta hibridació entre l’acústic i l’electrònic. El concert es va obrir amb Un solo para Ala, de Moisès Bertran (Mataró, 1967), una peça d’aires bachians i ritme de dansa per a violí sol. La violinista Ana Falcó s’encarregà també d’obrir la segona part del concert amb Cantilena, d’Andrés Lewin-Richter (Miranda, 1937). També en format purament acústic van ser les dues obres que va interpretar el clarinetista Alejandro Castillo, Desperta wake up de M. Rosa Ribas, i Réflections sur l’oiseau de Juan Antonio Muro. Dues obres breus d’acurada factura, amb una meritòria interpretació del solista.

Per la banda electrònica, els Diàlegs també van oferir quatre peces. Tres estudis electrònics dels anys seixanta de Lewin-Richter, 1/6502 de José Manuel Berenguer, Postal a Erwin i Cristina de Josep Ma. Mestres Quadreny (Manresa, 1929), i Affaire-II de Mercè Capdevila (Barcelona, 1946). L’Auditori Mompou, amb vuit altaveus repartits gairebé circularment al voltant de les cadires per a l’audiència, i amb la taula de so situada al mig, va ser un molt bon espai per aquestes peces. Són composicions sense melodia, com tampoc tenen ritme ni harmonia, almenys entesos en el sentit clàssic (hauríem de dir acústic?) del terme. El tempo és fruit de la combinació dels recursos electrònics, de la freqüència de la fragmentació de les fonts acústiques; les harmonies i les textures són fruit de la repetició, de la juxtaposició de sons i timbres. Són peces que no busquen tant un efecte narratiu com ambiental, que aconsegueixen embolcallar l’audiència en un amni acústic on el temps i l’espai es dilueixen en un fluid sonor.

El concert va acabar amb dues obres híbrides. Sacrificio, de Gabriel Brncic (Santiago de Xile, 1942), és una obra electracústica per a viola, electrònica i lectura de textos. Lazos temporales, de José Luís Carles, inclou piano preparat i música electrònica. Ambdues peces, a banda de sons prèviament enregistrats, inclouen el tractament electrònic en temps real de les intervencions dels instruments acústics.

La proposta musical del Sirga no és complaent ni senzilla. Exigeix curiositat i tenir ganes d’escoltar. Però és, sens dubte, suggeridora per tothom que activi l’oïda que, al capdavall, no és sinó un grapat d’impulsos elèctrics.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació