Sinspira: ¿què vols estudiar després de l’ESO o el Batxillerat?

7.06.2019

S’acosten els exàmens de la Selectivitat. Gairebé tothom ha viscut en algun moment de la seva vida una decisió important, i una de les qüestions que més maldecaps porten a adolescents i joves és la de “què vull estudiar?”. De fet, fins a tres quartes parts de l’alumnat, gairebé 8 de cada 10, estan molt preocupats respecte a aquesta decisió i la consideren molt rellevant per al seu futur, però alhora no consideren del tot útil l’ajuda que reben per part del sistema. Davant d’aquest dèficit, sorgeix la iniciativa Sinspira, plataforma digital liderada per Pau Calderón: “el motor d’inici, com passa moltes vegades a la vida, és la pròpia frustració personal i que no vols que els fills passin pel mateix”.

Pau Calderon. Foto: Ester Roig

Així, el projecte ha vist la llum aquest 2019 després de dos anys de recerca amb l’objectiu principal d’ajudar a tots els estudiants de secundària i batxillerat que es troben perduts davant la immensa oferta d’estudis actuals i no saben què fer ni com prendre la decisió. Per aconseguir-ho, Sinspira crea vídeos en què estudiants al final del seu grau o cicle superior, o just havent acabat, expliquen la seva experiència i aconsellen l’alumnat. Així, s’aconsegueix aprofitar les experiències més properes al públic al qual es vol dirigir: “els inspiradors saben moltes coses, no només del que estan estudiant, sinó del procés de decisió, i de tot el que han après durant aquest trajecte. A més, els hi expliquen coses que no es troben a cap altra banda”.

Els inspiradors parlen dels seus estudis, però el seu testimoni va molt més enllà. Els vídeos són converses estructurades en 8 capítols que responen a 8 preguntes a les quals es pot accedir de forma individual, per tal que els alumnes no perdin l’interès. Dins d’aquesta estructura, parlen de com i per què van prendre aquesta decisió, del seu somni de futur, de la seva universitat o escola, de què els ha agradat més… Una de les preguntes més demandades és precisament la de quines coses no els han agradat dels seus estudis. “No deixa de ser una visió subjectiva i personal, però per una altra banda és molt propera i ofereix un tipus d’informació que difícilment trobaran si no tenen algú que els hi ho explica”, matisa Calderón. També ofereixen als centres de secundària una guia de visualització per ajudar l’alumnat a treure el màxim profit dels vídeos.

A banda d’això, la plataforma està treballant en el que anomenen l’efecte descoberta: una eina de la mateixa pàgina web que permetrà correlacionar alumnes i inspiradors, i en definitiva suggerir estudis que potser havien passat desapercebuts o que directament no s’havien considerat perquè, tal com explica Calderón, “creus que no fan per tu, per exemple, pel fet de ser noia en el cas d’itineraris STEAM, o perquè has tingut una ESO complicada i creus que no te’n sortiràs”.

Pau Calderon. Foto: Ester Roig

Una de les inspiradores va abandonar el Batxillerat i va ser fent un cicle formatiu que va descobrir la seva vocació en l’àmbit de la salut. Ara té més il·lusió que mai per saber més, i inclús s’està plantejant fer un grau universitari. “No hi ha errors, senzillament són passos intermedis fins que arribes a l’èxit”, explica Calderón quan parla de la por de molts estudiants a escollir malament. La tendència dels joves és la de demanar més ajuda de la que reben actualment, quelcom que reclama també el sistema educatiu, però és difícil d’aconseguir amb les baixes ràtios actuals d’orientadors.

A més d’això, el projecte Sinspira sorgeix davant dues dificultats principals que cada cop s’agreugen més. Per una banda, la gran i enrevessada oferta d’estudis, que arriba fins al punt que un 30% de les titulacions universitàries estan solapades entre si. Això s’afegeix, a més, a la gran quantitat d’informació i de dades per part de les institucions que, més enllà de solucionar dubtes, pot generar més confusió. L’emprenedor explica en aquest sentit que alguns portals són molt potents amb les dades, però no fan que l’alumnat hi vulgui aprofundir. No tenen en compte que potser el contingut l’hem de crear més a mida, més adequat al seu moment vital. I d’altres portals no ofereixen una mirada prou neutral perquè el seu objectiu és un altre”.

Des d’alumnes perduts, amb una ESO molt complicada i deixant el Batxillerat per falta de motivació, fins a alumnes amb notes excel·lents que, tot i així, no troben una sortida que els ompli. Sinspira pretén donar un cop de mà a tots aquells que vulguin i busquin ajuda: “una de les coses més preocupants és que a vegades perden la confiança en ells mateixos. La solució està a dins seu i la missió del sistema educatiu és ajudar a que hi connectin i hi creguin. Ens hi juguem molt”.