Núvol amb el Simposi Internacional Joan Fuster

27.04.2012

Els dies 2, 3 i 4 de maig, se celebrarà el Simposi Internacional Joan Fuster: Figura de temps, organitzat pel professor de Teoria Literària i Literatura Comparada Antoni Martí Monterde.

Aquest 2012 tenen lloc cinc efemèrides relacionades amb la vida i l’obra de l’escriptor i assagista valencià Joan Fuster: els 90 anys del seu naixement, els 60 anys de la primera anotació al Diari (1952-1960), els 50 anys de la publicació de Nosaltres els valencians i de El País Valenciano, els 40 anys de la publicació de Literatura catalana contemporània i els 20 anys de la seva mort. El Simposi Internacional Joan Fuster: Figura de temps vol commemorar-les totes, no per voluntat d’homenatge, sinó per mostrar la pluralitat del pensament de Joan Fuster i la seva vigència.

Aquestes fites marquen una trajectòria literària i personal, però també una època històrica en les lletres europees. S’inicia una de les obres intel·lectuals i assagístiques més influents del segle XX i es fixen els fonaments d’una de les principals propostes històrico-crítiques de la literatura catalana. Quina figura de l’intel·lectual traça i funda l’obra de Fuster? Què hi ha en l’obra de Fuster que ens permet pensar la nostra contemporaneïtat? Què hi ha en la nostra contemporaneïtat que ens porta a rellegir l’obra de Fuster? Aquestes són les qüestions principals que abordarà el Simposi.

El títol del Simposi – Figura de tempss’inspira en el primer lliurament del Diari. També fa referència a una definició polièdrica i temptativa de la literatura, la història i el pensament en uns instants decisius per la cultura catalana. Aquestes jornades pretenen una revisió crítica del significat d’aquests moments inicials de l’obra de Fuster, i del que signifiquen avui. Per aquesta raó, es debatrà la situació de l’edició de l’obra completa d’un clàssic com Fuster, i amb quins problemes topa, al costat d’altres iniciatives.

El simposi és, com s’ha dit, internacional. Hi participaran deu professors provinents de les universitats de Cambridge, Lyon, París-8, Barcelona, València i Girona. El tret de sortida s’efectuarà el dimecres 2 a les 17.00h  amb una conferència inaugural a càrrec d’Antoni Furió, que parlarà dels 50 anys de Nosaltres, els valencians; Jaume Pérez Montaner, en la conferència de cloenda parlarà sobre la figura de l’intel·lectual. Entre d’altres qüestions, Enric Sullà tractarà el Fuster crític literari i Xavier Pla llegirà el Fuster lector de Josep Pla. El congrés també comptarà amb ponències de Salvador Company, Pau Viciano, Montserrat Prudon-Moral, Neus Penalba i Dominic Keown.

Núvol cobrirà el simposi gràcies a la col·laboració de Borja Bagunyà, un cronista de luxe. Podeu trobar més informació sobre el programa del simposi, les inscripcions i materials aquí.