Simon Scarrow, Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino

22.10.2015

L’escriptor Simon Scarrow és el guanyador de la tercera edició del Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino, que atorga l’Ajuntament de Barcelona a un autor de novel·la històrica en reconeixement al conjunt de la seva obra. El lliurament tindrà lloc el 5 de novembre a les 19.00 hores al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Simon Scarrow 710x310

Simon Scarrow

 

El jurat, format per Òscar López, periodista i escriptor; Care Santos, escriptora; Toni Soler, periodista i escriptor; Isabel Rodà, catedràtica d’Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Enric Calpena, comissari de Barcelona Novel·la Històrica, que actua com a president del jurat, després d’avaluar diverses possibilitats, ha decidit “per unanimitat atorgar el premi al novel·lista Simon Scarrow pel conjunt d’una obra ben documentada centrada en diversos períodes històrics que abasten des del segle III, a l’Imperi Romà, fins al XX, la Segona Guerra Mundial, passant per l’Edat Moderna i la lluita entre otomans i cristians. Scarrow ha ocupat en diverses ocasions el número 1 de vendes a la Gran Bretanya i els seus llibres gaudeixen de gran popularitat als Estats Units i als diversos països europeus. Simon Scarrow va néixer a Nigèria el 1962, encara que ha viscut pràcticament sempre a Anglaterra. Ha estat professor d’Història a Norfolk i a Norwich i encara imparteix algunes classes a Canterbury. La seva primera novel·la, Las águilas del Imperio (Edhasa, 2000), va inaugurar una sèrie de narracions en què els protagonistes són els legionaris romans Cato i Macro. L’originalitat del plantejament de fer protagonistes a dos amics, seguint l’estela de les buddy movies, va impactar el públic que, des d’aleshores, ha respost amb entusiasme a cada nou llibre que Scarrow ha fet protagonitzar als dos soldats romans. També es autor d’una tetralogia anomenada de la Revolució Francesa protagonitzada per Napoleó i per Wellington. Acaba de publicar a la Gran Bretanya una novel·la, Hearts of Stone, que se centra en com va transcórrer la Segona Guerra Mundial a una illa grega ”

Nascut a Nigèria en 1962, Simon Scarrow viu a Norfolk, Regne Unit. Després de graduar-se en història a la Universitat de East Anglia, i treballar en el Inland Revenue, departament depenent del govern britànic, va decidir tornar a la universitat i durant anys va ser professor d’història, professió que, per cert, recomana. Així, va ser lector primer en el East Norfolk Sixth Form College i després en al City College Norwich.

A poc a poc va anar compaginant l’ensenyament amb l’escriptura fins que, el 2005, va decidir dedicar-se de ple a l’ofici d’escriptor. De la confluència de la seva passió per la història i la seva admiració per autors com a C.S. Forester i Patrick O’Brian va sorgir el projecte d’un cicle de novel·les situades en temps de l’Imperi Romà, protagonitzada pels ja famosos legionaris Cato i Macro, de les aventures dels quals ja ha escrit catorze títols.

La primera, El Águila del Imperio (2001), va obtenir tant el favor de la crítica i dels lectors com un càlid acolliment per part d’escriptors com Steven Saylor o Bernard Cornwell. L’última novel·la traduïda a l’espanyol és Hermanos de Sangre, la publicació de la qual està prevista per a aquest novembre de 2015.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Bravo! Me n’alegro molt pel reconeixement que es fa a Scarrow des de Barcelona. Sóc un gran fan de la sèrie de Cato i Macro, una gran eina de divulgació sobre la vida quotidiana arreu de l’Imperi al segle tercer.