Sidecars literaris

9.06.2012

Continua aquest cap de setmana el LLETR3S a Tavernes de la Valldigna (la Safor, València). LLETR3S és un esdeveniment cultural, una festa de la paraula viva que es fa a LaCasaCalba (C/ Cervantes, 6). Per a l’edició d’enguany, la tercera (LLE#3), s’ha decidit prendre al tres un número de protagonisme. La cosa, com veureu, serà ‘cosa de dos’. Més aviat de motos amb sidecar pel corral de casa que no de tàndems.

 

 

>>MOTO #1. Concert d’Il Gran Teatro Amaro. IGTA, o el que és el mateix, Holanda + Catalunya, és com un xicotet cabaret ambulant que recorre el temps i la distància amb una música que parteix de l’època d’entreguerres i reprén la tradició europea que va truncar el nazisme. Representen aquests músics la trobada d’aires canalles i cabareters procedents de l’evolució de folklores i músiques populars amb les avantguardes artístiques i la música clàssica, tot des d’una perspectiva contemporània. El passat divendres 01 de juny desplegaren i s’intercanviaren a l’escenari un complet arsenal d’instruments: acordió, contrabaix, guitarres, banjo, mandolina, llaüt, serra musical, marimba, xilòfon, piano, percussions variades i tota mena d’objectes sonors en un concert sense endolls i a frec d’ànima.

>> MOTO #2. Xavier Aliaga + Rafa Gomar. Narracions ‘ad hoc’ i ‘in situ’. Xavier Aliaga i Rafa Gomar, dos premis Andròmina de narrativa, dos guardonats amb el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians (Aliaga, amb ‘Vides desafinades’, fa només quatre dies, tal i com vam informar des de ‘Núvol’), estan disposats a absorbir-se. Per a fer-ho llegiran un conte inèdit de cadascú i, a continuació, dos relats més basats en els primers on s’han posat en pell aliena (la de l’altri). La lectura (tercera) de textos referencials i influents en la seua obra tancarà la possible simbiosi. Dissabte 09, 20h00. Entrada: 5 €. (8 € si es vol entrada per al conjunt: Xavier Aliaga-Rafa Gomar + Josep Pedrals-Quim Porta.)

>> MOTO #2. Josep Pedrals + Quim Porta. Passejada peripatèrica. Josep Pedrals no és tan sols l’únic professional de la poesia dita que hi ha a la literatura catalana¬ –ha exercit de rapsode a Japó, Alemanya, Croàcia i arreu de Catalunya–, sinó que, al parer de Rafael Vallbona, «és un dels comptadíssims autors que ha aconseguit superar, amb intel·ligència, talent i sentit de l’humor, la llosa ideològica del noucentisme que està a punt d’aixafar del tot la poesia nostrada, si no ho ha fet». Dit açò, que no és poc, ens el trobarem a Tavernes de la Valldigna ‘recitirant’ el seu darrer llibre: ‘El romanço d’Anna Tirant’ (LaBreu Edicions, 2012), volum on combina la continuació dels diàlegs peripatètics (ço és, que es fan tot passejant) entre l’autor i el seu ‘alter ego’, Quim Porta, iniciats en ‘El furgatori’ (LaBreu Edicions, 2006), amb la novel·la en vers que dona nom al recull. Que Pedrals és un dels grans recitadors en la nostra llengua ho comprovarem en la folgosa caminada que d’un costat a l’altre del corral de LaCasaCalba anirà de l’’anar tirant’ dels valencians a l’’anar fent’ dels catalans. Dissabte 09, 22h30. Entrada: 5 €.

>> MOTO #3. Damià Bardera + Francesc Bononad. Llibres kamikazes. El Cep i la Nansa (Vilanova i la Geltrú), edicions temeràries, presentarà dos títols del seu catàleg: ‘Facebook’ (2010) i ‘Fauna animal’ (2011). El primer el signa el valler Francesc Bononad, el segon, el gironí Damià Bardera. L’acte està concebut com un acarament animal o ‘Animal Face-Off’, un ‘Bononad presenta Bardera’-‘Bardera presenta Bononad’; una (f)eina social que comunica individus amb amics, coneguts i saludats, amb companys de fugida (i) d’estudi, i amb altres éssers del mateix perfil i del mateix ambient. Diumenge 10, 12h00. Entrada lliure.