Si neixen flors, floriran

10.06.2018

D’uns anys ençà la música de cobla viu un moment dolç, i demana pas per obrir-se a nous llenguatges més enllà dels cercles estrictament sardanistes. El festival Amb so de cobla, que enguany celebra la segona edició a Palamós entre el 8 i el 12 d’agost, és un aposta per obrir aquesta música a la fusió amb altres gèneres.

La cobla catalana de sons essencials

 

La sardana ha estat durant molts anys la principal raó de ser de la cobla, però també una camisa de força que n’ha restringit la difusió al cercle de la sardana. Sortir d’aquest cercle per eixamplar el públic és una de les apostes de Pau Marquès i Adrià Bauzó, els impulsors d’un festival que compta amb la complicitat de la Confederació Sardanista de Catalunya però que aspira a obrir la sonoritat de la cobla a la fusió.

“No ens tanquem en cap gènere sinó que volem obrir el so de la cobla a diverses músiques, tant a través de produccions pròpies com amb col·laboracions que ens proposen invents i fusions. És el moment de potenciar el treball en xarxa amb altres entitats que ens permetran conèixer noves formes”, ha dit Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, que ha refermat el compromís de la Generalitat en el projecte: “Aquest és per a nosaltres un festival de referència a tot Catalunya. Tot el que passi a Palamós ha de ser un aparador nacional, hem de ser la veu del que passi al país”.

Lluís Puig, alcalde de Palamós, ha valorat la importància del treball en equip: “Quan treballem junts tirem endavant amb més força, dir-vos que durant tots aquests dies us trobareu una vila, Palamós, al servei de la sardana i amb voluntat d’acollida” i ha recordat que l’Aplec de la Sardana de Palamós d’enguany arriba a la seva 50a edició, “una fita molt remarcable que sens dubte posarem en valor” ha subratllat.

Albert Piñeira, diputat de Cultura de la Diputació de Girona, que també dona suport al festival, considera que aquesta segona edició d’Amb so de cobla és més important que la primera, perquè és relativament fàcil provar coses noves però és més difícil consolidar-les. “Catalunya necessita un festival de cobla. I s’havia de fer a Girona, que és on hi ha més tradició sardanista, i en una demarcació que ja és un territori de festivals però que no tenia encara un festival de cobla”. Piñeira ha insistit que no es podia impulsar un festival de cobla sense fer un pas més enllà. “Amb so de cobla no es deu només a la sardana, sinó que ha d’ajudar la cobla com a formació instrumental posada al dia per tal que la gent, en ple segle XXI, no en tingui una visió arcaica i demodé sinó moderna i apte per al present.

Any Viladesau

Amb So de Cobla, però, se suma a les efemèrides més importants del calendari sardanista i dedicarà un espai important a la celebració de l’Any Viladesau, fins a tal punt que el concert inaugural del festival serà justament el 18è Concert – Memorial Ricard Viladesau, amb les cobles La Principal de la Bisbal i Els Montgrins, que tindrà lloc el 8 d’agost a les 22 hores, a l’Arbreda Municipal de Palamós.

Josep Viladesau amb Josep Pla

Viladesau ha estat un dels més grans tenoristes de tots els temps, a qui el mestre Pau Casals va batejar com a ‘Príncep de la tenora’, en un dels epítets que han fet major fortuna en l’àmbit del sardanisme. S’escau -a manera d’anècdota- que el mateix Adrià Bauzó va ser deixeble directe de Viladesau i un dels seus alumnes més estimats. “Ricard Viladesau era un savi, es mereix un homenatge de país, va portar la cobla a uns nivells increïbles, crec que el món cultural li deu aquest reconeixement”, ha dit Bauzó. “Enguany hem apostat clarament per un festival de país, de territori, que reflecteixi el que considerem una autèntica tercera revolució en el món de la cobla”.

La celebració de l’Any Viladesau, que comissaria l’infatigable Francesc Sánchez Carcassés, està sent molt transversal. Diverses cobles han gravat discos enguany amb la seva música i a tots els aplecs s’interpreten les seves obres. La cita més immediata de l’Any Viladesau és el concert que es farà el 22 de juny a Torre Valentina, al Baix Empordà.

Si neixen flors, floriran

Marquès i Bauzo es consideren uns outsiders del món de la sardana, però justament la seva visió des de fora els ha permès d’estirar un fil que surt de la cobla i que relliga la música tradicional amb altres sonoritats. Un dels grans aliats en aquest nou camí d’exploració és La Cobla de Sons Essencials, fundada i dirigida per Marcel Casellas, que és avui l formació catalana que, sense ser una cobla de format canònic, millor representa aquest esperit de fusió de tradició i modernitat. El repte és situar en un lloc central de la creació contemporània el so d’aquesta formació musical única al món.

Casellas té la curiosa teoria que la Mare de Déu de Montserrat, la moreneta, dolguda amb els nostres rebesavis negrers, va castigar la cobla a ser una orquestra sense percussió. Ho explicava així a Núvol: “El tràfic d’esclaus, el nostre gran pecat decimonònic, no hauria quedat impune, doncs, i ens hauria condemnat a una tímbrica d’aguts estridents, la de la tenora, els clarinets i els flabiols. Els panderos i els timbals haurien quedat desterrats a les golfes”, ens deia Casellas, que s’ha proposat de completar la cobla amb la incorporació d’aquests instruments de percussió.

El festival de cobla de Catalunya aixopluga quatre concerts que la Cobla de Sons Essencials farà aquest estiu a la demarcació de Girona. Apunteu-vos les dates: 13 de juliol a Banyoles, 26 de juliol a Figueres, 11 d’agost a Palamós i 9 de setembre a Lloret.

Kepa Junkera | Fotografia d’Ester Roig

Kepa Junkera. Una producció pròpia

El projecte més ambiciós de la música folk en català dels darrers anys l’ha fet un basc: Kepa Junkera, que amb el doble disc Fok explora les cultures catalana, valenciana, balear i algueresa a través de 34 cançons amb l’ajuda de més de 200 músics col·laboradors i la llengua catalana com a fil conductor. En declaracions a Núvol, Junkera ha dit que ha fet aquest disc “per pura admiració, pur respecte a la cultura catalana i amor a les melodies” que hi ha anat trobant.

Amb so de cobla té prou gruix com per fer possible l’estrena d’una producció pròpia, liderada per Kepa Junkera, que s’ha acoblat (mai millor dit) amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona per aprofundir en el treball que està desenvolupant d’ençà de la presentació, a principis d’aquest 2018, de l’àlbum FOK (Premi de la Crítica de l’Enderrock al Millor Àlbum de Folk). D’aquesta col·laboració en sortirà un nou disc, que ja s’ha enregistrat. El concert tindrà lloc el 10 d’agost al Parc del Convent dels Agustins.

La programació d’Amb So de Cobla es completarà amb els espectacles Triple picat (9 d’agost, a les 20.30 hores al Teatre La Gorga), un viatge històric pel món de la cobla que reunirà 50 músics a l’escenari; la proposta itinerant Sound fanfare de The Cobla Sound Fanfare (11 d’agost, a les 22 hores al Passeig de Mar), un espectacle de carrer itinerant i teatralitzat que tocarà diferents estils pels carrers de Palamós, i també l’exhibició de colles sardanistes del dia 12 d’agost, a les 20 hores, a l’escenari del Passeig de Mar a càrrec de la Colla Dolç Infern de Lleida, la Colla Mirant al Cel de Sabadell i la Cobla Mediterrània.

Podeu consultar la programació al web del festival amb so de cobla 
Trobeu més informació sobre l’Any Viladesau aquí.

Podeu consultar l’oferta estival de festivals de Girona Costa Brava aquí.