Si el rei vol corona que vaja a la Trobada de Cantadors d’Espolla

10.07.2012

Ferriol Macip a la Trobada de Cantadors

 

El canvi d’estació —de l’hivern a l’estiu— no és l’única novetat de la Trobada de Cantadors d’Espolla, que s’ha celebrat sense interrupció durant nou anys a la Sala de la Societat la Fraternal i que ha contribuït de manera irrefutable a revitalitzar la cançó improvisada. Enguany els organitzadors —l’Associació Cultural la Fraternal Espollenca, Cor de Carxofa i l’Ajuntament d’Espolla— han decidit introduir-hi uns quants canvis per millorar aquesta festa de la glosa. Fins ara la Trobada de Cantadors durava un sol dia, però enguany en durarà tres. Així doncs, del 12 al 14 de juliol tothom que s’arribe fins a Espolla (Alt Empordà) podrà gaudir d’una programació engrescadora que inclou la projecció de Bertsolari —una pel·lícula d’Asier Altuna que paga molt la pena—, la Mostra de glosa jove i la Glosa de vins.

D’altra banda, enguany s’ha organitzat també per primera vegada l’Escola d’Estiu de Glosa, a la qual cal inscriure’s per participar-hi. Segons els organitzadors «seran tres dies d’immersió en el món de les rimes, els heptasíl·labs i les tonades d’improvisació. Seran també sessions de reflexió i treball pedagògic per donar a conèixer i potenciar la introducció de la glosa als centres educatius. Part de l’encant i força d’aquesta Escola és que tingui lloc en el marc de la Trobada de Cantadors d’Espolla, en què s’apleguen un munt de glosadors, d’arrel o de nova fornada. Així, el professorat es bellugarà entre l’aula, el cafè i l’escenari. L’Escola beurà de la Trobada i la Trobada aprofitarà l’Escola per oferir, en sessions obertes, espais de formació compartits amb la resta de públic».

Dissabte, després del sopar (al qual us podeu apuntar a través del web trobadaespolla.cat) i de l’actuació de Projecte Pandero, se celebrarà la final d’un combat que es preveu renyit i que servirà per saber, per fi, si Ferriol Macip Farri aconsegueix endur-se la corona per tercer any consecutiu o si hi ha algú capaç de descoronar-lo —com ara Francesc Ribera Titot, que va perdre la corona fa dos anys. A Farri no li serà gens fàcil revalidar el títol: cada cop hi ha més gent que s’interessa per la cançó improvisada, cada cop hi ha més gent que la practica, cada cop hi ha més gent que reïx improvisant i rimant mots. I l’associació Cor de Carxofa en té gran part de la culpa.

Per la glosadora Catalina Canyelles, membre de Cor de Carxofa i una de les professores de l’Escola d’Estiu de Glosa, «improvisar és com parlar però amb un idioma nou que està coartat, en certa mesura, per la rima i la mètrica. A més a més, et permet certes llicències: si ets simpàtic, ho resultes més; si ets creatiu, més encara, i si ets marranot… Gràcies a la cançó improvisada fins i tot sembles més guapa! Les regles de la rima i la mètrica fan que estimulis més les eines de comunicació, l’agudesa mental, l’esperit crític, el domini de la llengua… La cançó improvisada, definida així, sembla la solució a tots els mals del món, però només és una manera de passar-ho estupendament amb els amics i fer-ne de nous.»

El punt i final de la Trobada de Cantadors d’Espolla el posarà PD Xerramequ. Amb ell la fi de la festa està assegurada.