Sherpa Sonor. Un viatge a través de la música

29.04.2019

El cicle Sherpa Sonor celebra la seva quarta edició al Museu Etnològic i de Cultures del Món. Es tracta d’un conjunt de trobades musicals de petit format en les quals els concerts en directe fan de banda sonora a les peces del fons del museu, traslladant així a l’espectador a diferents cultures del món a través dels sentits. El cicle arrenca divendres 3 de maig i fins al juliol oferirà concerts cada quinze dies a la seu del carrer Montcada, que es repetiran posteriorment en algunes de les biblioteques de la ciutat.

El grup Draco Taiko protagonitzarà el cinquè concert del Sherpa Sonor | foto: Draco Taiko

El Sherpa Sonor neix ara fa quatre anys juntament amb dos altres cicles: el Trencadís literari i el Doc’s Noctàmbuls. Com explica Yasmina Riau, programadora del Sherpa Sonor, “aquestes tres iniciatives parteixen de la filosofia d’acostar, a través de disciplines divulgatives com la música, la literatura i el cinema, les dues ciències del museu: l’antropologia i l’etnologia”. És per això que el Sherpa Sonor no és només un cicle de concerts: a partir de la música que identifica cadascuna de les cultures protagonistes d’aquestes trobades, així com la breu xerrada introductòria a càrrec de Pedro Berruezo i la visita guiada posterior, tracta d’endinsar l’espectador en societats i tradicions de tot el món.

Els set concerts que formen el cicle se celebraran a la Seu Montcada entre els mesos de maig i juliol en divendres alterns i, tret de l’últim, es repetiran el dimecres següent a en una de les Biblioteques de Barcelona. Enguany, Marta Lanau, la responsable del programa de Catalunya Música Les cordes de l’ukelele, engegarà el dia 3 de maig la programació presentant tant el cicle com el primer concert, en el qual les veus femenines de Carla Suzart, Ariana Delgado Andrea Neuenschwander faran viatjar als oients dels Andes fins al Carib.

El segon concert del cicle se centrarà en un Mèxic inèdit, reivindicant l’herència subsahariana dels anomenats afromexicans amb cants populars de la mà de Yehosuá Escobedo, Nicolás Cristancho i Simao Hernández. El tercer, se centrarà en el nord de l’Índia. Claudia Segarra i Toni Calvo interpretaran amb el sitar i el violí la música clàssica d’aquest país, coneguda com a raag o raga. En la quarta trobada, el Pedro Berruezo Trio buscarà les sonoritats comunes entre les tres principals religions monoteistes del nostre planeta. El cinquè concert té com a protagonista el taiko, que en japonès significa “gran tambor”. El grup de percussió Draco Taiko oferirà un viatge al centre de la identitat cultural nipona. En el sisè concert, Dídac Ruiz donarà a conèixer el griot, una figura destacada a l’Àfrica Occidental que, mitjançant la transmissió oral i la música, s’encarrega de transmetre les històries antigues dels pobles d’aquesta regió.

Pel que fa a la cloenda d’aquesta edició, enguany la proposta és una novetat. Es tracta d’un multiconcert que se celebrarà el dia 26 de juliol al pati del museu. En tres escenaris diferents, el quintet de Cordes del Món interpretarà, també en petit format, un seguit música i dansa dels cinc continents que son part del patrimoni cultural intangible de la Humanitat.

Consulta tota la programació aquí.

Etiquetes: