Sherpa Sonor. Músiques del món

30.04.2018

Aquesta setmana teniu dues noves oportunitats per seguir el cicle de concerts Sherpa Sonor, que se celebra per tercer any consecutiu. Un seguit de trobades musicals de petit format organitzades pel Museu Etnològic i de Cultures del Món, que constitueixen la banda sonora dels diversos objectes exposats al centre.

Cordes del Món

Aquesta setmana podreu escoltar poesia i música mediterrània des de la perspectiva sufí, de la mà de Perdo Berruezo, que ens convida a fer un viatge sonor de paradigmes humanistes. Serà dimecres 30 de maig a la Biblioteca Jaume Fuster. I divendres 1 de juny Esther Serrano us introduirà en els sons mexicans que expliquen històries, poemes i cançons des d’una perspectiva femenina. Pensareu en Frida Kahlo i moltes altres dones combatives. Aquest acte serà al Museu de Cultures del Móna les 19h.

Pareu atenció, ja que, aquest any, el Sherpa sonor no només tindrà lloc al museu, sinó que s’estén també a les Biblioteques de Barcelona. Aquesta edició serà més viatgera que mai, ja que gairebé tots els concerts que es facin al Museu es repetiran entre prestatges de llibres.

En total, s’organitzen tretze concerts, set al museu del carrer de Montcada i sis en les diverses biblioteques que participen. Duraran uns quaranta minuts i cadascun tindrà una presentació prèvia, a càrrec d’un expert de la zona de la qual procedeix la música interpretada.

El cicle es va inaugurar el 4 de maig en un acte presentat pel director del Museu Etnològic i de Cultures del Món, Josep Fornés. Fornés és antropòleg de formació i entén que la cultura humana és una i que hi ha diverses maneres d’abordar-la. “Volem ser un museu seriós, però no avorrit”, diu Fornés, que aposta per una nova línia museològica encaminada a barrejar públics. Hi ha al museu instruments que com a objectes ens poden ajudar a connectar amb la música. “La cultura té una part d’intangible, i la música és un art que representa molt bé aquesta dimensió intangible”. D’aquí que sorgís l’orquestra de cordes del món, una orquestra de virtuosos de la corda que han trobat aixopluc al museu. “No és un museu amb una orquestra sinó una orquestra que té un museu”. El resultat és el Sherpa Sonor, que no és únicament un cicle de concerts, sinó una experiència compartida que els permet de viure de noves maneres el museu i la música, obrint la institució a nous públics.

A la inauguració del cicle hi intervindrà també el comissari i director del Sherpa sonor, que s’encarrega de seleccionar els sherpes sonors, Ernesto Briceño. “Les propostes sonores dels primers anys partien des de la tradició, la música d’arrel. Però aquest any hem volgut lligar tradició amb transgressió”, comenta Briceño. “Aquest Sherpa sonor és una oportunitat de viure la història dels pobles i la transformació d’allò que coneixes”.

El comissari del cicle també explica que la tria dels artistes està basada en la col·lecció d’instruments que té el Museu. Un seguit de músics (i veïns) de l’escena catalana que volen trencar els tòpics de països com Mèxic o l’Àfrica i, al mateix temps, fer una reflexió i apreciació sobre les múltiples cultures del món que conviuen a Barcelona i a Catalunya.

Alguns músics que participaran en el cicle són l’artista Esther Serrano amb una reivindicació femenina donant visibilitat a un Mèxic desconegut. D’altra banda, Julio Carbonell reinterpretarà la música del grup ètnic africà ioruba i alhora donarà veu a artistes no tradicionals. I el multinstrumentista Binod Katuwal, que repeteix al Sherpa sonor i porta sons del Nepal i l’Índia.

Ernesto Briceño destaca la presència de Pedro Burruezo: “És un luxe, una veu filosòfica i de transcendència amb un aire mediterrani”. A més, diu que el Sherpa sonor vol fer viure una experiència. No només es tracta de caminar pel museu i observar com si fos un aparador, sinó que també escoltar i olorar amb música, que aporta l’element emocional. “Volem una immersió”, assenyala Briceño.

Vet aquí els artistes i músiques que podreu escoltar en aquesta edició:

Valentina Sousa Duo

A què sona el Pacífic americà? L’artista presenta una estimulant barreja sonora, mestissa, polirítmica i plena de màgia que us resoldrà aquesta incògnita.

Instruments: marimba i percussió

Data: 04. 05. 2018/ 09. 05. 2018

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món/ Biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver

 

Pedro Burruezo

Poesia i música mediterrània des de la perspectiva sufí. Una invitació a un viatge sonor de paradigmes humanistes.

Instruments: guitarra i violoncel

Data: 18. 05. 2018/ 30. 05. 2018

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món/ Biblioteca Jaume Fuster

 

Esther Serrano

Sons mexicans que expliquen històries, poemes i cançons des d’una perspectiva femenina. Pensareu en Frida Kahlo i moltes altres dones combatives.

Instruments: guitarra i piano

Data: 01. 06. 2018/ 06. 06. 2018

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món/ Biblioteca El Carmel-Juan Marsé

 

Binod Katuwal

Sons mil·lenaris de cultures del Nepal i l’Índia, a càrrec d’un multi instrumentista que us transportarà als espais més recòndits de la terra sagrada.

Data: 15. 06. 2018/ 20. 06. 2018

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món/ Biblioteca El Clot-Josep Benet

 

Mediterráneos

Música de tradició oral mediterrània passada pel tamís urbà d’una gran ciutat com Barcelona. Tradició i transgressió.

Instruments: piano, duduk, guitarra i violí

Data: 29. 06. 2018/ 04. 07. 2018

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món/ Biblioteca Francesca Bonnemaison

 

Julio Carbonell

Reinterpretarà la tradició musical ioruba, grup ètnic originari de l’oest africà.

Instruments: timbals batà, saxòfon tenor i teclat

Data: 13. 07. 2018/ 18. 07. 2018

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món/ Biblioteca Montserrat Abelló

 

Cordes del Món

La formació de cordes proposa un viatge musical pels cinc continents ple de saviesa antropològica.

Instruments: quartet de piano, duduk, guitarra i violí

Data: 27. 07. 2018

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món