Shakespeare al vostre gust

13.01.2017

L’any Shakespeare no s’acaba el 2016. Aquest 2017 també shakespearieja i ho fa amb un seminari de lectura d’obres del dramaturg anglès, a càrrec de Josep Maria Oroval, a la sala Picasso de la llibreria Laie, que començarà el 18 de gener. Entre tots els que s’hi inscriguin se sortejarà un exemplar de les Versions a peu d’obra, 10 obres de William Shakespeare traduïdes per Joan Sellent i que ha publicat Núvol aquest 2016.

“No es tracta tant de llegir les obres de Shakespeare, sinó que a partir de la lectura s’analitzin les possibles formes de posada en escena”, remarca Josep Maria Oroval, que és el que s’encarrega de conduir el seminari. Cada sessió està dedicada a una obra i consisteix en l’estudi del text i a debatre sobre la seva posada en escena: “És un treball actiu, amb una lectura prèvia de l’obra en qüestió per part dels assistents”, aclareix Oroval. En la primera sessió, el 18 de gener, es treballarà Molt soroll per no res, seguit d’El rei Lear, el 15 de febrer; Hamlet, el 15 de març; Nit de reis, el 19 d’abril; Macbeth, el 17 de maig; i La tempesta, el 21 de juny.

El curs vol facilitar un coneixement de les obres treballades i la seva interpretació, i servirà com a entrenament per entendre el conjunt de l’obra de Shakespeare i per contribuir a gaudir encara més de les futures representacions: “És un seminari adreçada al públic general no especialista, per a totes aquelles persones que estan interessades en temes literaris, de teatre o d’humanitats”. A cada sessió es farà referència al context social i polític del moment de producció de l’obra i es reflexionarà sobre la seva vigència, i s’obrirà un espai de debat sobre algun aspecte rellevant, que els assistents hauran hagut de preparar prèviament.

“Shakespeare va escriure aquestes obres perquè fossin representades, no llegides. Està molt bé fer-ne una lectura, però el que més ens apropa al que pretenia Shakespeare és la seva representació. Un bon punt intermedi pot ser discutir-ne les posades en escena que coneixem o imaginar-nos com podrien ser”, comenta Josep M. Oroval, fundador i president de l’Associació Shakespeare de Catalunya. L’associació, constituïda el 2013, té com a finalitat l’estudi i la difusió del pensament i de les obres de Shakespeare com una forma de contribuir a la formació de les persones i al desenvolupament cultural de la societat. L’associació organitza de manera mensual una conferència a la llibreria Laie de Barcelona, però també ha impartit conferències sobre temes més transversals o monogràfics, com la música en temps de Shakespeare, el llenguatge de Shakespeare, l’obra i el llegat de Shakespeare, entre altres.

“Vaig adonar-me que a Catalunya no hi havia una associació sobre Shakespeare i em semblava que era un autor sobre el qual valia la pena treballar per difondre’n l’obra”, argüeix Oroval. L’any 1978 va assistir a la representació de La tempesa de Shakespeare a Stratford-upon-Avon, i des d’aleshores ha seguint acudint-hi. Ha fet cursos presencials i en línia sobre Shakespeare, impartits per universitats com la d’Oxford, Harvard, Warwick, Birmingham o Barcelona. Ha fet conferències sobre Shakespeare a Terrassa, l’Escala, Centelles, Sant Cugat o Palafrugell i ha fet de ponent en conferències d’obres que s’han representat, com Juli Cèsar, La tempesta o Molt soroll per no res.