Set per set, notícies sobre el món de l’art

9.10.2017

Cada dijous, al seu blog Set per Set, Jordi de Nadal es fa ressò de set notícies sobre el món de l’art que li han cridat l’atenció i que, en general, no ha vist publicades a cap mitjà. Alguna setmana substitueix aquestes notícies per un article més llarg. Ho fa en català i en anglès, perquè aprofita per escampar fora allò que passa en el nostre àmbit. Des de Núvol li hem demanat que cada final de mes ens faci un resum de les 10 notícies més importants dels últims trenta dies: el Top Ten mensual del Set per Set. Comencem.

Detall del díptic d’Etienne Chevalier pintat per Jean Fouquet, c. 1455. Panell dret: La verge i el nen envoltats d’àngels ©

1. Tenim un Pla. A casa nostra, una de les notícies del mes és sens dubte la presentació del nou Pla de Museus de la Generalitat de Catalunya. Aquí hi trobareu un comentari més enllà dels titulars sobre nous equipaments i fusions, perquè aquest Pla presenta la novetat de ser molt assenyat. Es veu clarament que qui l’ha fet s’ha preocupat de respondre les necessitats més quotidianes i menys vistoses dels museus.

2. Els directors parlen. Sense moure’ns del món dels museus, teniu links a entrevistes a diversos directors internacionals: Phillipe de Montebello, Manuel Rabaté, Eike Schmidt, Max Hollein.

3. El patrimoni en bones mans. L’últim número de Rescat, la revista del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, em va servir per a destacar la seva excel·lent feina. No deixeu de visitar la seva web i si sou d’alguna escola o institut, pregunteu-los si podeu fer-hi alguna visita. Els alumnes descobriran un món totalment nou.

4. Fons en línia. Internet continua la seva llarga revolució i els arxius que s’hi aboquen cada cop són més i millors. Els destacats del mes són el fons Rafael Santos Torroella de l’Ajuntament de Girona, el projecte del Wildenstein Platter Institut i els fons Böhler a Munic.

5. Sitges, octubre: per a molts, significa Festival de Cinema Fantàstic. Però per uns quants vol dir Jornada de Mercat de l’Art, del Col·leccionisme i dels Museus (20 d’octubre), un dia sencer de conferències que té la virtut de barrejar historiadors, professors, professionals dels museus i marxants d’art en un ambient relaxat i estimulant – amb esmorzar sempre abundant. La curiositat d’aquest any serà una conferència sobre la col·lecció personal d’Antoni Tàpies, un parell de setmanes després que algunes de les seves peces s’hagin subhastat a Londres.

6. L’Estat protector. Una de les funcions que s’ha atribuït als Estats moderns és la protecció del patrimoni històric en el seu territori i per fer-ho, una de les vies ha estat dotar-los de drets d’adquisició preferent i de poders extraordinaris per prohibir-ne l’exportació. A la Unió Europea, en aquest tema cada terra fa sa guerra i entre els sospitosos habituals d’extralimitar-se, normalment França no falla – com en aquest cas, sobre un dels ploraners de la tomba de Felip l’Ardit.

7. Criminals! Aquest mes he recollit algunes notícies del blog de l’ARCA (Association for Research into Crimes Against Art) un dels millors pel que fa a la criminologia respecte obres d’art i del patrimoni historic. Aquesta associació publica també un Journal i ofereix cursos de postgrau i conferències.

8. Llibres. El llibre del mes ha estat Entre la letra y el pincel: El artista medieval.: Leyenda, identidad y estatus, dirigit pel professor Manuel Castiñeiras, de la UAB. A part del contingut, és un testimoni de la seva feina, sostinguda i constant, d’internacionalitzar l’estudi del nostre romànic.

9. Exposicions i fires. Entre les fires destacades d’aquest mes hi hagut la de Biennale de Paris i la Biennale de Florència. La TEFAF a Nova York començarà el 27 d’octubre i pel que fa a exposicions, ja es pot visitar la de Jean Fouquet a la Gemäldegalerie de Berlin.

10. I tanquem. Al blog trobareu més notícies sobre altres temes, però encara hi falten els vostres comentaris!