Serra d’Or comença el 2016 amb força

7.01.2016

Ara que comença un any nou i que els nostres calendaris aviat tornaran a omplir-se, el número de gener de Serra d’Or conté un repàs exhaustiu dels aniversaris i commemoracions d’enguany. Joan Josep Isern ha organitzat aquest seguiment, que conté les efemèrides vinculades a escriptors, científics, artistes, polítics i altres personatges destacats del nostre país i de la nostra cultura.

Parlant de país i de cultura, al primer número de l’any podreu llegir l’anàlisi que fa Pilar Vélez de l’obra de Josep M. Subirachs de Montserrat, tant les escultures publiques que podem trobar escampades per la muntanya i dins i fora de la basílica com les obres conservades al museu, i que són objecte del calendari de Serra d’Or per a 2016.

Però la major efemèride d’enguany és que farà quatre-cents anys de la mort de Shakespeare (1564-1616). Per aquest motiu, Jordi Coca analitza a Serra d’Or la vigència i la lliçó d’actualitat de l’obra d’aquest reconegut escriptor. Tristament, també és l’aniversari d’una altra mort, la d’Anna Dodas, poeta que va morir amb vint-i-tres anys. Carme Rubio comenta la reedició d’El volcà, el volum que recull l’obra poètica de l’escriptora, que enguany farà trenta anys que ha mort.

A part d’aquests homenatges, en el número de gener d’aquesta publicació hi trobem una profunda conversa de Miquel-Lluís Muntané amb Joan Estruch, un dels noms cabdals de la sociologia al país, que amb l’exhaustiu estudi Plegar de viure el 1981 va dur a terme l’anàlisi més completa del suïcidi dins la nostra societat, i que s’ha especialitzat en la sociologia de les religions. Sense allunyar-se de les religions, Francesc Torralba presenta la collita de literatura religiosa de 2015.

Mentre Josep Maria Ripoll ressenya algunes de les darreres novetats literàries, complementades a les seccions habituals de ressenyes i notes de lectura, Armand Puig i Tàrrech presenta les dues grans pintures murals que Perico Pastor ha executat a l’església dels sants Just i Pastor, a Barcelona, un diàleg fructífer entre l’art contemporani i els grans temes bíblics, i Montse Gispert-Saüch Viader dóna notícia de l’extensa exposició sobre la Barcelona del fotògraf Xavier Miserachs que s’ha presentat al MACBA.

En aquest número, Jordi Quera, repassant els seus antecedents familiars, fa la biografia dels cent anys de la llibreria Quera, un referent de la bibliografia excursionista i la cartografia al país des de la seva seu del carrer del Petritxol, a Barcelona. Quant a cinema, Tariq Porter repassa tot allò que va dur de bo el passat festival de cinema de Sitges, i Gabi Stanislavsky entrevista Josep Maria Civit, un dels més prestigiosos directors de fotografia catalans, artífex de moltes obres cinematogràfiques i televisives. I de cinema a música, Xavier Chavarria analitza les virtuts i les perversions dels concursos musicals, i Miquel Pujadó celebra el retorn d’Adrià Puntí a l’actualitat discogràfica i evoca els recentment desapareguts músics francesos Guy Béart i Leny Escudero, a més de comentar la discografia catalana recent.

L’any comença i Serra d’Or està en plena forma, també gràcies als articles d’opinió que conté, com els habituals de Francesc-Marc Álvaro, Miquel Calçada, Neus Canyelles i Vicent Partal, i altres seccions regulars completen el primer número de l’any de Serra d’Or.