Senyor Pla

12.11.2015

En aquest país hi ha un altre senyor Pla, escriptor i professor, que no es dedica a fer la guitza a la canalla del club super3, i que és segurament qui més bé coneix la vida d’un altre senyor Pla, de l’Empordà…

El gironí Xavier Pla

El gironí Xavier Pla

Parlem avui de Xavier Pla, crític literari i estudiós de la literatura catalana contemporània, especialista en l’obra de Josep Pla, editor de l’obra d’Eugeni d’Ors i Prudenci Bertrana, i còmplice de tants autors vius com Josep M. Fonalleras, Joan Daniel Bezsonoff, Francesc Serés, Toni Sala o Vicenç Pagès.

El CoNCA li ha otorgat el premi Nacional de Cultura  2015 per “la sòlida labor en el camp de la història de la literatura. Gran especialista en Josep Pla, és director de la Càtedra que porta el seu nom i ha publicat rellevants llibres a l’entorn de la seva figura que han il·luminat els punts clau i més desconeguts d’aquest prolífic escriptor: Josep Pla: ficció autobiogràfica i veritat literària (1997) i ha editat i prologat La vida lenta. Notes per a tres diaris (2014), un recull d’anotacions autobiogràfiques inèdites de l’escriptor empordanès”.

Des de la Universitat de Girona Xavier Pla ha dirigit fins a cinc projectes de recerca, tots ells molt ben dotats pels ministeris de Madrid. Actualment pilota un equip d’investigadors que estudien l’impacte de la ‘guerra civil europea’ en la figura de l’escriptor periodista. Xavier Pla se centra en els nous oficis i nous gèneres periodístics que van sorgir en un període que va del 1914 al 1945. Altre cop, la connexió amb París d’autors com Pla, Sagarra, Gaziel o Puig i Ferreter és inevitable.

Vaig conèixer Xavier Pla, ara deu fer quinze anys, en una llibreria de París, on ell feia poc s’havia doctorat amb una tesi sobre Josep Pla a la Sorbonne. Recordo que vam parlar d’un amic comú, l’escriptor rossellonès Joan Daniel Bezsonoff. En aquella època el Bezso li passava tot el que s’escrivia perquè s’ho llegís abans de ser publicat i jo tenia la sort d’editar-ho després a Empúries. Parlar del Joan Daniel Bezsonoff entre nosaltres és encara avui com parlar d’un cosí, llunyà i alhora proper, familiar i alhora fascinant.

Bezsonoff no és l’únic autor que Xavier Pla ha acompanyat al llarg d’aquests anys. Com a crític també ha abordat en suplements literaris l’obra de les figures emergents de la literatura catalana. No fa gaire, en una conferència impartida en el marc de la fira LiberisLiber de Besalú, Pla subratllava la valentia amb què els escriptors ‘del procés’ (si em permeteu l’expressió) han afrontat la representació del present sense idealitzacions. “La realitat fa mal, és dolorosa i hi ha un deure moral d’explicar què està passant. Aquests autors han sabut veure el present sense filtres, han donat fe de la destrucció d’un paisatge i l’emergència d’un nou món”, deia Pla en comentar l’obra d’autors com Francesc Serés, Ramon Erra, Toni Sala, Jordi Puntí o Vicenç Pagès.

Avui el CoNCA us convida a conèixer aquest savi a les 19h a l’Ateneu Barcelonès, en un col.loqui en què també hi participarà el poeta Carles Duarte. Nosaltres també hi serem. Aquesta conversa forma part d’un cicle de trobades titulat Amb mirada pròpia amb diversos Premis Nacionals de Cultura arreu del país. Trobeu informació dels actes futurs al web del CoNCA.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris