Sense armaris. Una guia diversa

16.03.2018

La literatura té un poder immens per a transformar el pensament, trencar motlles i crear-ne nous. ‘Sense armaris. Una guia diversa’ és una guia de lectura, elaborada pel Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil de la Biblioteca Xavier Benguerel, que proposa una selecció de documents i pàgines web que parlen sobre la diversitat familiar i de gènere. A través de tot tipus de material es vol integrar i respectar la diversitat i temes LGTBIQ+ de manera real i normalitzada. També trencar amb el discurs hegemònic i binari.

‘Sense armaris’ ofereix una extensa llista de recursos a la xarxa que tracten la comunitat LGTB transversalment. L’associació LGTBIQ+ Afirma’t promou el benestar físic i psicoemocional de les persones de la comunitat. L’entitat crea espais de reflexió, diàleg i acompanyament per fomentar referents positius i afrontar les dificultats a les quals s’enfronten. El seu projecte de mentores i mentors té l’objectiu de proporcionar a les dones lesbianes i als homes gais o bisexuals sessions amb mentors formats, que hagin passat pel mateix, per tal de compartir i donar suport en les vivències de les seves sexualitats.

Una transformació social basada en l’educació en valors amb perspectiva feminista i comunitària és l’objectiu de l’Associació Candela, que es va fundar l’any 2004 a Barcelona. L’entitat procura sensibilitzar la població sobre la violència de gènere, amb la finalitat de prevenir-la i erradicar-la. També informa i atén a persones que es troben en una situació de discriminació basada i/o violència basada en el gènere. Entre altres funcions, defensa els drets fonamentals del col·lectiu LGTB i promou una educació feminista. L’associació organitza anualment les colònies Oasis per a joves LGTBIQ+, una trobada per a adolescents amb expressions i identitats de gènere i sexualitats diverses.

També pels joves, l’associació Sin Vergüenza està orientada cap als estudiants universitaris LGTB i de qualsevol condició i orientació. És una associació que busca la inserció del col·lectiu en la comunitat universitària i en la societat a través de la visibilitat de la comunitat i la lluita contra les discriminacions. La seva agenda d’activitats vol complir tres funcions: la social, un espai de socialització amb sopars, cinefòrums, activitats esportives, etc.; la pedagògica amb debats i reflexions; i per últim, la reivindicativa, on s’organitzen accions en dies destacats com el Dia de l’Alliberament LGTB o el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida.

Des de 1976 el centre associatiu Casal Lambda ofereix a gais i lesbianes un espai de trobada i orientació, amb l’objectiu de la normalització del fet homosexual. Mitjançant un ventall d’activitats culturals com, per exemple, la visita a l’Hospital de Sant Pau, excursions de senderisme o la mostra internacional de cinema Fire! A més a més, el Casal Lambda va crear el Centre de Documentació Armand de Fluvià, una biblioteca, hemeroteca i arxiu històric. Una font de documentació escrita i audiovisual sobre el fet homosexual i altres temàtiques prioritàries per a joves gais i lesbianes.

La guia també proposa el DIXIT, el centre de documentació de serveis socials de la Generalitat de Catalunya. En aquest espai es pot accedir a informació d’actualitat i recursos relacionats amb polítiques socials sobre la comunitat LGTBI. La pàgina web posa a l’abast de tothom dossiers temàtics, notícies destacades, publicacions i activitats d’interès com la conferència DIXIT “Acompanyament a menors transsexuals” a Lleida.

‘Sense armaris’ no s’oblida de les famílies i persones properes al col·lectiu LGTB. L’AMPGIL és l’Associació de Mares i Pares de Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transsexuals creada el 1994. És un espai d’acollida i trobada de pares i mares, on poden escoltar, comprendre i compartir les seves vivències. Alhora, també ofereix assessorament i el suport de psicòlegs, pedagogs, sociòlegs i advocats en necessitats específiques.

Podeu descarregar-vos la guia fent clic aquí.