Seguint els passos d’Asem, de Lesbos a Berlín

Amb la finalitat de donar visibilitat a aquest drama que viuen les persones refugiades en la seva recerca d’asil, la plataforma ciutadana Stop Mare Mortum i la Plataforma per la Pau a Lloret organitzen conjuntament la exposició “Vides Refugiades”.

Un estudiant de medicina s’ofereix com a voluntari en un hospital. Podria ser el fill d’un conegut o un amic però es un jove siri de 21 anys que no vol quedar-se de braços creuats i té l’esperança d’una vida millor. Asem Hasna abandona els estudis a Qatana, prop de Damasc, per donar un cop de mà a les víctimes de la guerra. Un dia una bomba impacta sobre la seva ambulància i Hasna resulta greument ferit i, com a conseqüència, perd una cama.

© Maro Kouri. Refugiats arriben des de Turquia amb una embarcació a l'illa de Lesbos, al mar Ageu 4 d'octubre de 2015

Posteriorment viatja a Jordània per rebre tractament mèdic. Allà coneix a dos compatriotes que també reben tractament per les seves respectives ferides de guerra. En Ahmad Orab té 23 anys i va perdre la vista a conseqüència del dispar d’un franctirador. En Deeb Alkhateeb té 28 i també pateix les ferides d’un franctirador que l’han deixat parcialment paralitzat.

Un noi sirià, embolicat amb una manta, a l'illa de Lesbos, el 31 d'octubre de 2015 | © Maro Kouri

El 2015 els tres siris emprenen un viatge cap a Berlín. Travessen Turquia i arriben a l’illa de Lesbos (Grècia) en una embarcació precària. A partir d’aquest moment la fotoperiodista grega Maro Kouri els acompanya en la seva llarga travessia pels Balcans fins a arribar a Berlin. Aquesta odissea es retratada en un viatge fotogràfic  anomenat “Seguint els passos d’Asem, de Lesbos a Berlín“, que enceta la seva gira per Espanya el dia 9 de març a les 20h a la Casa de la Cultura de Lloret de Mar. Aquesta exposició itinerant estarà acompanyada de la mostra “Rostres de la Mediterrània” en la qual  60 artistes gràfics de 15 països posen rostre a les víctimes del mar Mediterrani. Alguns dels rostres transmeten la desesperació del viatge, tot i que altres reflecteixen històries d’esperança i fortalesa.

© Maro Kouri

Amb la finalitat de donar visibilitat a aquest drama que viuen les persones refugiades en la seva recerca d’asil, la plataforma ciutadana Stop Mare Mortum i la Plataforma per la Pau a Lloret organitzen conjuntament la exposició “Vides Refugiades”. Totes dues entitats treballen per fomentar un canvi en les polítiques europees d’estrangeria i migratòries. Denuncien la manca de voluntat dels estats membres de la Unió Europea com el major obstacle per salvar la vida de milers de persones que diàriament moren ofegades a la Mediterrània.

© Maro Kouri

A través de les seves fotografies, Maro Kouri ens submergeix en una travessia colpidora que posa rostre i nom a la xifra esgarrifosa de refugiats que fugen de la guerra. El 9 de març, dia de la inauguració, la fotoperiodista grega explicarà la seva experiència i guiarà els assistents per la mostra.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació