Savall, ambaixador a Sarajevo

20.10.2016

Jordi Savall ofereix, el 21 d’octubre a les 19,00h, tres concerts a la ciutat de Sarajevo en motiu del Premi Europa Nostra als treballadors i activistes del Museu Nacional de Bòsnia i Herzegovina.

Jordi Savall © David Ignaszewski

Jordi Savall © David Ignaszewski

 

“La tragèdia de l’ésser humà és que no sap aprendre de la seva pròpia història”, afirmava Jordi Savall al documental que li va dedicar Benjamin Bleton com a “home de pau”. I és que la seva faceta humanitària es coneguda arreu, com ho demostrà el 18 de juny passat a Vasilika, en un concert solidari per als refugiats de Síria i l’Afganistan. Ara ens torna a mostrar la seva sensibilitat envers les lluites pel bé de la cultura i la Humanitat, en aquesta ocasió, com a ambaixador a Sarajevo en motiu del Premi Europa Nostra, ofert als treballadors i activistes del Museu Nacional de Bòsnia i Herzegovina.

Per una banda, Savall participarà en els actes de lliurament del Premi Europa Nostra/Grand Prix for Cultural Heritage als empleats i activistes del Museu Nacional, equipament que s’ha mantingut obert gràcies als esforços dels treballadors i activistes ara premiats per la seva campanya “I AM THE MUSEUM”, que durant quatre anys han ocupat els seus llocs de treball sense cobrar ni comptar amb cap mena de recursos econòmics.

Per altra banda, Jordi Savall vol oferir un homenatge a la ciutat de Sarajevo i als seus habitants amb dos concerts a l’emblemàtica Biblioteca Nacional, bombardejada amb bombes incendiàries de fòsfor el dia 25 d’agost de 1995, durant la guerra de Bòsnia (1992-1995), i reoberta el 2014 gràcies a titànics esforços tant de la societat civil com de la Unió Europea i la UNESCO. Durant el terrible conflicte es va perdre el 90% del fons de la Biblioteca i es van produir nombroses víctimes. Jordi Savall vol recordar i homenatjar les víctimes del conflicte i aquells qui, tot i les circumstàncies, han seguit lluitant per la cultura.

El programa porta per nom “Les veus de la Memòria. BAL·KAN: Mel i Sang”, i hi actuaran Tcha Limberger (veu i violí), Amira Medunjanin, Stoimenka Outchikova-Nedialkova i Katerina Papadopoulou (veu) amb Hespèrion XXI i músics convidats de Turquia, Grècia, Bulgària, Hongria, Romania, Sèrbia i Armènia.

La Biblioteca Nacional de Sarajevo fou incendiada i destruïda per l’artilleria sèrbia durant l’assetjament de la ciutat a la guerra de Bòsnia-Herzegovina, entre 1992 i 1996. Les bombes incendiàries no només van destruir centenars de milers de llibres, sinó havien quedat greument afectades les columnes de l’edifici, acabat de construir el 1894, amb una mescla d’estils orientalitzants, quan la ciutat estava sota el domini de l’Imperi Otomà i formava part de l’Imperi Austro-Hongarès. Hi ha una dada especialment sinistra d’aquell bombardeig, i és que, segons totes les informacions publicades en els darrers anys, l’home que ordenà disparar els projectils havia estat usuari de la biblioteca. I, encara més, era professor universitari especialitzat en l’obra de Shakespeare: Nikola Koljevic, un personatge d’una exquisita formació cultural i poètica que seduïa els seus alumnes a la universitat de Sarajevo. En produir-se la implosió de Iugoslàvia, Koljevic es convertí en número dos de la formació ultranacionalista serbia que dirigia Radovan Karadzic, un psiquiatra de Sarajevo, nascut a Montenegro, que també era un enamorat dels versos i acabà ordenant massacres. La música de Savall serà un reconeixement a tots aquells qui van lluitar per la pau i ara han fet que el Museu Nacional de Bòsnia i Herzegovina no tanqués les portes en moments difícils.