Sasha Waltz reflexiona sobre el poder al TNC

27.09.2017

Des del dijous 28 fins al dissabte 30, a la Sala Tallers es podrà veure una de les companyies de dansa contemporània més influents d’Europa: Sasha Waltz & Guests. Coincidint amb el vinticinquè aniversari del grup, arriba a Barcelona Kreatur, un muntatge acabat d’estrenar a Berlín, on la dansa i el moviment dialoguen amb el disseny de moda, la música electrònica i la llum.

Una escena de ‘Kreatur’, l’espectacle de Sasha Waltz que arriba al TNC. © Luna Zscharnt

Xavier Albertí, director artístic del TNC, va voler iniciar l’acte amb una petita reflexió institucional. “Aquest és un espai cultural, de convivència”, va dir, lamentant la situació que pateix Catalunya aquests darrers dies, sumant-li al fet que tres membres del consell del TNC van ser detinguts i que actualment els comptes del teatre estan intervinguts pel Ministeri d’Hisenda. Albertí és un gran defensor de la llibertat de càtedra, reunió i expressió, tres drets que ens han costat molt de guanyar i que actualment sembla que estiguin en perill.

Després d’aquest incís, Albertí va recordar la creació de la companyia de Sasha Waltz, el 1992, i la visita que la coreògrafa va fer a Barcelona quan ell era el director del festival Grec, amb els espectacles Alle der Kosmonauten i Travelogue III. Waltz, després de declarar el seu amor per Barcelona i la connexió (no climatològica, evidentment) que la ciutat posseeix amb Berlín, va explicar com, després de molts anys treballant en grans produccions simfòniques i òperes, necessitava tornar al llenguatge del moviment. Els temps de canvis que vivim avui en dia comporten una sèrie de perills (populisme, radicalització, terrorisme, canvi climàtic…) que segons Waltz venen dels errors del passat que encara no hem solucionat.

La llum, el so i el vestuari són elements claus a ‘Kreatur’, de Sasha Waltz. © Sebastian Bolesch

Kreatur és una peça on la coreògrafa ha volgut experimentar amb el moviment amb gran llibertat, i que no es pot entendre sense la col·laboració i la participació artística de tres grans noms. El grup Soundwalk Collective ha compost la banda sonora de l’espectacle, a partir dels enregistraments sonors d’espais abandonats com ara antigues fàbriques o camps de concentració a Ucraïna. La dissenyadora de moda i artista visual Iris van Herpen ha dissenyat el vestuari dels ballarins amb metall i plàstic tallat amb làser, creant escultures que es mouen amb els gestos dels intèrprets. Finalment, el disseny de llums d’Urs Schönebaum ha creat l’espai a partir de la llum i l’ombra, optant per una il·luminació en blanc i negre, com el propi vestuari.

Sasha Waltz vol reflexionar, amb aquest espectacle, sobre el poder i les seves manifestacions, així com les relacions entre l’individu i el col·lectiu. En el seu treball de recerca durant la creació de la peça ha visitat un antiga presó de la Stasi al Berlín Est, on va descobrir com els presoners es mantenien units com un de sol, després de la Segona Guerra Mundial, per evitar d’aquesta manera els càstigs col·lectius que els imposaven els guàrdies si defallien i queien. El vestuari de la peça té una gran importància en la qualitat de moviment dels ballarins, segueix, perquè acaba esdevenint gairebé “una arma perillosa”, punxeguda o que pot fer mal. Preguntada sobre els fets ocorreguts a Berlín el passat divendres (l’ocupació del teatre Volksbühne per un col·lectiu d’artistes i activistes), Waltz ha expressat la seva opinió ambivalent al respecte: per una banda creu que s’ha de reflexionar de forma pública sobre aquests temes, i per l’altra creu que l’ocupació està fora de lloc.

 

 

Kreatur, que a hores d’ara gairebé té totes les seves entrades exhaurides, es podrà veure de dijous a dissabte a la Sala Tallers del TNC. Per a més informació i entrades podeu consultar aquest enllaç.