Sant Miquel del Fai: natura i cultura a l’abast

23.06.2017

L’emblemàtic i singular monestir de Sant Miquel del Fai ja forma part del patrimoni de la Diputació de Barcelona. Aquest divendres, enmig dels cingles del Bertí, la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa; el vicepresident primer i responsable de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, Dionís Guiteras; i el diputat de Presidència i Serveis Generals, Jaume Ciurana, han parlat de la nova adquisició.

Mercè Conesa a Sant Miquel del Fai | © Sergio Ramos, Diputació de Barcelona

Envoltat de cingles i salts d’aigua, el conjunt monacal de Sant Miquel del Fai és un espai de referència del nostre patrimoni cultural però també natural ja que es troba en un espai protegit. Declarat bé cultural d’Interès nacional el valor del conjunt és excepcional.

L’adquisició del conjunt de Sant Miquel del Fai (amb un total de 70,5 hectàrees i un cost de 1,3 milions d’euros), fins ara propietat privada, s’ha comunicat a la premsa in situ. Segons Ciurana, es tracta d’una aposta pel patrimoni cultural i natural de casa nostra per tal de “realçar els valors patrimonials” i així “assegurar l’espai públic a les futures generacions”. Per tal de poder habilitar-lo i fer-ho accessible, l’espai romandrà tancat al públic durant un any. Es preveu reobrir l’espai l’estiu vinent (2018) convertit en un espai adaptat amb entrada lliure i gratuïta.

L’objectiu de la Diputació és, doncs, que Sant Miquel del Fai esdevingui, altra vegada, un espai de referència en el territori pel seu interès natural i cultural. Es vol reactualitzar el valor patrimonial de l’indret, acostar-lo al públic de forma sostenible i inclusiva. Per aquest motiu, s’oferirà un ampli ventall d’activitats, potenciant i fomentant la qualitat educativa i divulgativa.

A més a més, es vol que l’espai esdevingui motor d’economia sostenible en el territori. En paraules de Guiteras, responsable de Territori i Sostenibilitat, la recuperació de Sant Miquel del Fai és un projecte conjunt i transversal que tan sols cobra sentit treballant en xarxa. Per aquest motiu, la participació i el consens dels municipis del territori en el projecte és de suma importància. Es tracta, en paraules de Conesa, presidenta de la diputació, “d’estendre la mà al territori”.

Segons Guiteras, el projecte ha de ser un pas més per a “reconnectar el món urbà i rural”, un retorn a la natura però també amb el nostre passat. En paraules de Guiteras, Sant Miquel del Fai simbolitza aquest espai fronterer, on natura i cultura s’entrellacen. Per Mercè Conesa, l’indret no representa un relat aïllat en el passat ja que el seu present integra i interrelaciona el seu llegat arquitectònic i el seu patrimoni natural per oferir un paisatge únic dins el marc de l’espai natural dels Cingles del Bertí. “La culminació d’un procés que ve de lluny però que no acaba aquí”, apuntava Conesa, que ha aprofitat la ocasió per a donar les gràcies a tots aquells que han contribuït a l’adquisició de Sant Miquel del Fai, en especial als alcaldes i alcaldesses dels municipis veïns, a la propietat i al seu predecessor, Salvador Esteve. En paraules de la presidenta de la Diputació de Barcelona, el progrés tan sols cobra sentit “relligant orígens i futur, seguint connectats a les arrels del passat. La recuperació d’un espai patrimonial de referència com ho és Sant Miquel del Fai, és una fita per la preservació del patrimoni cultural i natural de casa nostra”.