[VIDEO] El traç: el dibuix com a eina de coneixement

Fins al 7 de desembre, el Centre Artístic de Sant Lluc i l’Arts Santa Mònica presenten l’exposició El traç: el dibuix com a eina de coneixement. Hi podrem trobar tot tipus d'esbossos, dissenys, il·lustracions i croquis que representen els diferents usos que permet l’art del dibuix.

Fins aquest diumenge 25 de gener, el Cercle Artístic de Sant Lluc i l’Arts Santa Mònica presenten l’exposició El traç: el dibuix com a eina de coneixement. Hi podrem trobar tot tipus d’esbossos, dissenys, il·lustracions i croquis que representen els diferents usos que permet l’art del dibuix.

El 2012, un any abans que el Sant Lluc celebrés el seu 120è aniversari, els seus responsables van publicar el manifest Sant Lluc és dibuix, on hi explicaven el retrobament amb les arrels artístiques del centre i feien palès el compromís que pretenien mantenir tant amb la societat com amb l’art i, molt especialment, amb el dibuix. I és que l’arquitectura de les nostres pròpies idees, l’habilitat de posar en paper imatges creades amb un utensili en mà, és tan rellevant en totes les disciplines humanes que gairebé podríem dir que és precisament el fet de dibuixar el que ens fa humans. El director del Sant Lluc Josep Parera explicava, en la roda de premsa de presentació de l’exposició, que a partir d’aquest manifest, que ells consideraven la ‘marca’, es necessitava una ‘tesi’ que sostingués el discurs. I precisament aquesta exposició comissariada per Òscar Guayabero sosté una reflexió sobre l’eina que diferents autors i artistes, des de Picasso a Einstein, passant per Ferran Adrià, han trobat en el llapis i el paper en blanc.

L’exposició es divideix en dues parts. En el petit però mític Centre Sant Lluc hi trobem quatre dibuixos en grans pissarres. Cadascun d’ells ha estat creat per a l’ocasió, i se centren en els quatre eixos de la mostra:  el dibuix per provar (de l’artista Domènec), per explicar (dels arquitectes Flores Prats), per entendre (del científic Josep Perelló), i per recordar (de l’il·lustrador Miguel Gallardo). Per aquest mateix ordre s’esdevindran quatre conferències  on cadascun dels autors explicarà la relació entre el fet de dibuixar i el seu propi treball.

D’altra banda, és a la primera planta de l’Arts Santa Mònica on trobem el gran volum d’obres que conformen l’exposició. Dividides també pels quatre eixos temàtics, entre les obres podem trobar esbossos del cos humà o d’insectes i plantes realitzats per diferents científics, retrats robots creats per Mossos d’Esquadra o treballs d’algunes celebritats, com un croquis de Picasso o el plantejament d’una de les obres abstractes de Josep Vernis. A través de la visita podem comprendre com una gran varietat de personatges utilitzen el dibuix per capturar un instant concret d’una idea per no oblidar-la; per temptejar com podria ser la seva obra posterior; per fer-se entendre davant d’una audiència o per directament explicar el que seria impossible d’una altra forma. Òscar Guayabero reivindica l’autoritat del dibuix en l’art contemporani, tal com podeu veure en aquest vídeo realitzat per Noemí Roset.

Podeu consultar els horaris de l’exposició i més informació sobre la mateixa a la pàgina web del Centre Sant Lluc.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació